МЗ иска да върне малките ученици в клас следващата седмица

Децата ще бъдат тествани два пъти седмично с щадящи тестове, нужно е съгласието на родител

Сн. БГНЕС

Здравното министерство обяви амбиция да върне учениците от първи до четвърти клас в училищата следващата седмица.

Здравният министър Стойчо Кацаров обясни в понеделник, че за целта още днес ще бъде обявена поръчка за закупуването на щадящи тестове за Covid, с които да бъдат тествани малките ученици.

Поръчката ще е за 13 млн. лева.

Желанието на МЗ е учениците да се върнат в класа още в понеделник следващата седмица, но Кацаров не се ангажира с конкретен ден, тъй като това ще зависи от сроковете, в които бъде реализирана поръчката за тестовете.

Децата ще бъдат тествани сутрин, два пъти седмично. Вероятно това ще е в дните понеделник и четвъртък - преди или по време на първия час. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка. Тестовете ще дават резултат в рамките на един учебен час.

Ако този модел проработи, ще бъде приложен и за по-големите ученици.

Образователният министър Николай Денков призова за подкрепа от родителите, които трябва да разрешат децата им да бъдат тествани.

Подготвя се и въвеждането на зелени сертификати за учителите, които или трябва да бъдат ваксинирани, или да бъдат тествани.

"Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме и с по-големите ученици", посочи Денков.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?