На срещата на Тръмп-младши с руска адвокатка присъствал и бивш съветски агент

На срещата на Тръмп-младши с руска адвокатка присъствал и бивш съветски агент

На срещата между най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп и руска адвокатка през юни миналата година е присъствал руско-американски лобист - бивш агент на съветското контраразузнаване, съобщи телевизия Ен Би Си Нюз, цитирана от Ройтерс.

Американската медия не разкрива самоличността на бившия разузнавач, който според нея отрича да има понастоящем каквито и да било връзки с руските тайни служби, но е служил в Съветската армия преди да емигрира в САЩ. Сега Ринат Ахметшин има двойно гражданство.

Доналд Тръмп-младши призна по-рано тази седмица, че се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, след като му казали, че тя може да разполага с компрометираща информация от висш руски прокурор за кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Адвокатът на Тръмп-младши, Алън Фътърфас, заяви, че по време на срещата с руската адвокатка, той е разговарял с лобиста. Когато синът на Тръмп попитал руснака дали работи за правителството на своята страна, той се изсмял и уверил, че не работи за него.

Фътърфас допълни, че Тръмп-младши не е знаел нищо за миналото на лобиста, който се представил за приятел на Емин Агаларов - руската поп звезда, клиент на продуцента Роб Голдстоун, който уредил срещата на сина на бъдещия президент на САЩ с адвокатката Наталия Веселницкая.

По-рано тази седмица Тръмп-младши публикува имейли, свързани с организирането на срещата с руската адвокатка. В изявленията и в имейлите обаче Тръмп-младши не споменава за присъствието на срещата на лобиста Ахметшин.

Разкритията, че Тръмп младши се е съгласил на среща с руснаци, за които Голдстоун му е казал, че са свързани с Кремъл и разполагат с компрометираща информация за Хилари Клинтън, е най-осезаемото доказателство до момента за връзки на предизборния екип на президента с Русия.

Ринат Ахметшин коментира пред АП, че е бил на срещата с Тръмп -младши, но никога не е мислил, че от това може да произтече такъв огромен скандал.

Както е известно, в САЩ въври разследване за руска намеса в американските президентски избори миналата година, както и за връзки на екипа на Тръмп с Русия.

На въпросната среща с руската адвокатка, проведена миналия юни, са присъствали още зетят на президента Тръмп Джаред Къшнър и шефа на предизборния му щаб Пол Манафорт. Те се съгласили на срещата, след като им било казано, че Веселницкая е свързана с руското правителство и ще предаде информация, която може да навреди на Хилари Клинтън.

Тръмп -младши заяви тази седмица, че Веселницкая всъщност е искала срещата във връзка с въведената от Русия забрана за осиновяване на руски деца в САЩ. Руската адвокатка твърди същото. Което обаче не отменя факта, че синът на Тръмп с ентусиазъм е откликнал на среща, на която е очаквал компрометираща информация от Кремъл срещу съперничката на баща му Хилари Клинтън.

Посредникът Роб Голдстоун е британски музикален продуцент на руската поп звезда Емин Агаларов, който е син на руския строителен магнат Араз Агаларов, известен като близък на руския президент Владимир Путин.

Магнатът и Доналд Тръмп са организирали заедно конкурса за "Мис Вселена" в Москва през 2013 г., когато се сближили и семействата им. Емин Агаларов записал видео с мелодия от телевизионното иралити шоу на Тръмп, в която американският милиардер прави камео и произнася култовата си реплика "Уволнен си!"

Споделяне

Още по темата

Още от Свят