На всеки медицински факултет у нас се падат по 6 университетски болници

На всеки медицински факултет у нас се падат по 6 университетски болници

Болниците със статут на университетски у нас са вече 37. Така на всеки от шестте медицински факултета в страната се падат по 6 университетски болници, обяви по време на петъчния парламентарен контрол депутатът от БСП и бивш здравен министър Анелия Клисарова.

Тя отправи въпрос към здравния министър Кирил Ананиев целесъобразно ли е да има толкова много университетски болници. Клисарова уточни, че в случая законът е спазен, тъй като въпросните болници покриват изискванията за много добра и отлична акредитация, за да получат статута университетски, но отделен въпрос е дали са нужни. Освен това тя коментира, че болниците са неравномерно разпределени.

Ананиев потвърди от своя страна броя на университетските болници и посочи, че увеличението им е в резултат от взаимодействието на образователната и здравната система. Той посочи, че разкриването им е в следствие на заявени потребности и от страна на висшите учебни заведения.

Клисарова посочи, че макар в част от тези болници дори не са имали изобщо студенти, те са създали научни съвети и по Закона за развитието на на академичния състав имат право на професори и доценти.

Законът дава право на работещите в университетските болници на допълнителен трудов договор за преподавателска дейност.

Ананиев посочи, че откакто е встъпил в длъжност като министър няма заявки за нови университетски болници. 

Споделяне

Още по темата

Още от България