На всеки три месеца газът поскъпва с 8 на сто

На всеки три месеца газът поскъпва с 8 на сто

Вместо природният газ да поскъпне рязко с над 25 на сто от 1 януари 2008 г., цената му да се променя на всяко тримесечие през следващата година с еднаква ставка от 7.95 на сто, предложи в петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Схемата е по повод заявлението на "Булгаргаз" да бъде одобрена цена на природния газ за първото тримесечие на 2008 г.от 416.89 лв. за 1000 куб.м. без ДДС. Това е с 67.93 лв. (19.47%) повече спрямо утвърдената от Комисията цена за четвъртото тримесечие на тази година. Газовата компания обаче продава на по-ниска от определената му цена и реалното повишение е 25.46 на сто.

Това породи конфликт с топлофикационните дружества, които веднага обявиха, че и на тях трябва да им вдигнат цените, тъй като 70 на сто са на газ. ДКЕВР обаче ги поряза с изявления, че посред зима няма да променя цената на парното и топлоснабдителните фирми обявиха, че поскъпналия газ при запазени цени ще доведе до масовите им фалити.

Затова сега от ДКЕВР търсят варианти да смекчат "рязко увеличение на цените на природния газ и възможен ценови шок, както за битовите потребители, така и за бизнеса".

Предложената от регулатора схема ще бъде обсъдена на открито заседание на 19 декември, когато ще се разгледа и становището на ДКЕВР по искането на "Булгаргаз" за увеличението на цената на синьото гориво.

„Ако предложената от експертите на Комисията схема бъде одобрена, не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества в рамките на отоплителния сезон”, заяви Константин Шушулов, председател на ДКЕВР. Той допълни, че при такава равномерна корекция големите консуматори на природен газ ще могат да направят дългосрочно планиране на разходите си и „Булгаргаз” ЕАД ще може да получи необходимите за 2008 г. приходи.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?