Над 160 филма са в програмата на София Филм Фест 2012

Над 160 филма са в програмата на София Филм Фест 2012

Шестнайсетият София Филм Фест ще се състои от 9 до 29 март 2012 в София с предварителни прожекции от 1 до 8 март в Дома на киното и специална програма в Бургас, Пловдив и Варна.
 
Програмата ще съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални филма и над 60 късометражни филма, обединени в ежегодните фестивални рубрики Международен конкурс за първи и втори игрални филми, Голямата петорка, Киното днес - майсторите, Киното утре - откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

За десети път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран сред традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от Бразилия, България, Великобритания, Германия, Кипър, Полша, Румъния, Русия, САЩ и Турция. Наградата е статуетка и парична премия от 5000 евро.

След 2012 г. отново два български филма ще участват в Международния конкурс - “Аве” на режисьора Константин Божанов, отличен със Специалната награда на журито на МКФ Сараево 2011 след участие в Седмицата на критиката в Кан, и “Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова – българо-американска копродукция, получила награда за операторско
майсторство (Александър Станишев) на фестивала “Сламданс”. И двата филма са премиерни за България.

За десети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм – статуетка и премия от 6000 евро.

Традиционната рубрика “Голямата петорка” включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Сред филмите са “Фауст” (“Златен лъв” от Венеция’11) на Александър Сокуров, “Имало едно време в Анадола” (Голямата награда на журито - Кан ’11) на Нури Билге Джейлан, който ще
гостува в София, “Момчето с колелото” (Голямата награда на журито – Кан’ 11) на братя Дарден, “Торинският кон” (Награда на журито от Берлинале’11) на унгареца Бела Тар, “Happy, Happy” - пълнометражния дебют на Анне Севицки (Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс’11), “Твърда земя / Terraferma (Специалната награда на журито - Венеция’11) на Емануеле Криалезе.

В тазгодишното издание на фестивала ще има специален Фокус върху киното на Румъния, посветен на десетте години шеметен възход на киното в северната ни съседка, който удиви световните фестивали и върна зрителите към авторския филмов език.

Специален гост на фестивала ще бъде британският режисьор Хю Хъдсън, чийто дебютен филм “Огнените колесници” (1981, с участието на Бен Крос, Найджъл Хавърс и музика на Вангелис) е носител на четири награди “Оскар” ’82 – за най-добър филм, музика, сценарий и костюми, както и на “Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. Трийсет години
след премиерата си кинотворбата ще бъде представена на специална гала прожекция в рамките на СФФ, посветена и на предстоящите Олимпийски игри в Лондон.

В програмата “Киното днес – големите майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдените имена от световното кино, някои от тях отличени с престижни международни награди. “Киното днес” съдържа близо 20 заглавия, сред които “Ариранг / Arirang” на Ким Ки-дук, “Тришна / Trishna” на Майкъл Уинтърботъм, “Огнярът / Stoker”
на Алексей Балабанов, “Жената от номер пет / The Woman in the Fifth” на Павел Павликовски, “Брулени хълмове / Wuthering Heights“ на Андреа Арнолд, “Звяр“ на Кристофер Бое и други.

Друга традиционна секция от програмата на фестивала е “Киното утре – големите надежди”, където се включват творби на едни от най-горещите открития в световното кино през последните година-две, сред които “Акациите / Las Acasias” на Пабло Джорджели (наградата “Златна камера” от Кан ’11), “Бъдещето /The Future” на Миранда Джулай (от конкурсната
програма на Берлинале’11), “Кучката / The Slut“ на Хагар Бен-Ашер (от Седмица на критиката в Кан’11), “Громожека“ на Владимир Кот (от конкурсната програма в Ротердам’11) и други.

В рубриката Ново българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2011. Програмата ще включи и над 10 премиерни документални филма. За първи път пред българска публика ще бъде показан “Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов, който проследява пътя на Симеон Сакскобургготски от заточението му като момче-цар през завръщането му като републикански политик до превръщането му в един от неуспешните експерименти на съвременната демокрация.

Световна премиера ще има и филмът на Светослав Овчаров “Човека и народа” за комунистическия лидер, управлявал повече от 30 години България, Тодор Живков. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Специално събитие, организирано със съдействието на Британския съвет, ще бъде панорамата “Дикенс на кино”, в която са включени филми по най-известните произведения на британския класик като “Големите надежди”, “Оливър Туист”, “Дейвид Копърфилд”.

Споделяне

Още от