Над 60% от хората пропускат профилактичен преглед

Над 60% от хората пропускат профилактичен преглед

Само 37 на сто от българите са минали през задължителния профилактичен преглед през тази година, въпреки че той е безплатен. Данните на здравните власти, цитирани от БНТ, показват, че на такива прегледи ходят предимно хората с хронични заболявания.

Над 4.7 млн. пълнолетни българи подлежат на задължителна профилактика. Преглед включва изследвания на кръв, урина, зрителна острота, сърце. Той е задължителен и за пропускането му има санкции – лишаване от здравноосигурителни права за месец и глоба от 50 до 100 лева. Те обаче така и не се налагат. А от години процентът на хората, които ходят на задължителните прегледи, е малък.

Профилактичните прегледи се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. За миналата година по това перо са дадени 56 млн. лева.

За да засили профилактиката, здравното министерство предлага освен съществуващата сега санкция да бъде въведено и допълнително "наказание". То включва по-висока здравна вноска за тези, които пропускат профилактиката.

Ако има ефект от тази мярка, ще се увеличат и средствата, които здравната каса заплаща по това перо. Новата санкция е част от предложенията на министерство за реформа в системата. Ведомството очаква с нея да се намалят средствата които касата плаща за болнично лечение за сметка на профилактиката.

Наскоро Здравното министерство предложи два модела за промяна на системата за финансиране на здравеопазването. Единият е пълна демонополизация на НЗОК, при което тя е в реална конкуренция с частни застрахователи и пациентът сам избира къде да постъпва здравната му вноска. Според здравния министър Кирил Ананиев обаче той може да се приложи на по-късен етап, а сега да се работи по-скоро за реализирането на втория вариант. Той е тристълбов модел, при който сегашната 8% здравна вноска продължава да постъпва в НЗОК, въвежда се втора задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно и се оставя поле за допълнителни здравни застраховки. Касата ще поема сметките за лечение до700 лева, а всичко над това трябва да се плаща от застрахователите.

"Нашата категорична позиция е, че сме за това да има демонополизация на НЗОК и тя да бъде поставена в конкуренция. Единият от моделите, които предлага сега министър Ананиев, прилича на това, на което ние сме държали през годините (първият вариант – бел. ред.), но има и други предложения, които на практика предизвикват напрежение като например включването на застрахователите и идеята за доплащане или по-скоро за легализиране на доплащането", коментира в неделя депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според него не е далновидно да се предложи застрахователите да се включат системата в годината, в която "има заличен лиценз на застрахователна компания. Адемов, заяви, че "нов осигурителен модел е изключително претенциозна квалификация на това, което се предлага". "Според мен, това е един нов начин на финансиране. Имаме изключително сериозни критики към това, което е предложено", каза Адемов и добави че според него на този етап няма идея някой от двата модела да се реализира, а по-скоро с цели дискусия по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?