Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Реформата: Сегашното доплащане за здраве се узаконява и се отваря врата за ново

Хората не вярват, че по-високата вноска решава проблемите и са склонни да дадат повече само срещу по-високо качество

13 коментара
Реформата: Сегашното доплащане за здраве се узаконява и се отваря врата за ново

Узаконяване на съществуващите форми за доплащане в здравеопазването и отваряне на вратата за нови разходи, които пациентът ще трябва да покрива. Това е философията на представените от здравния министър Кирил Ананиев варианти за промяна на здравноосигурителния модел. Концепцията за реформа на здравната система беше представена във вторник пред заинтересованите страни – депутати, пациентски, съсловни и бизнес организации, представители на институции, Световната банка, Световната здравна организация.

От представянето така и не стана ясно как ще се подобри качеството на медицинските услуги, които получаваме. Ананиев обаче направи уточнението, че дебатът по модела започва оттук нататък, министерството е отворено за дискусии и предложения и много детайли подлежат на уточняване. За целта участниците в днешната кръгла маса ще бъдат поканени в работни групи, които трябва да излязат с окончателно предложение за реформа, която да влезе в сила от 2020 година, в случай, че изобщо се постигне консенсус.

Освен това в края на кръглата маса здравният министър увери, че освен чисто финансовата промяна в здравноосигурителния модел се подготвят и редица промени относно качеството и контрола в здравеопазването, които ще бъдат предложени с бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година.

Два модела

Ананиев представи два модела – за пълна демонополизация на НЗОК, при което тя е в реална конкуренция с частни застрахователи и пациентът сам избира къде да постъпва здравната му вноска; и втори – тристълбов модел, при който сегашната 8% здравна вноска продължава да постъпва в НЗОК, въвежда се втора задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно и се оставя поле за допълнителни здравни застраховки.

Ананиев само маркира модела за пълна демонополизация на НЗОК и коментира, че е по-вероятно към него да се пристъпи на по-късен етап, след като първо се реализира моделът със съвместно работещи обществен фонд (НЗОК) и частни застрахователи.

И сега пациентът доплаща 3.5 млрд. лева годишно

Ананиев съобщи, че от 1998 година досега разходите в здравната система са нараснали от 810 млн. лева на 4.3 млрд. лева, а като процент от БВП те са нараснали от 3.1% на 4.6%.
Същевременно съотношението между публичните и частните разходи се измества в полза на частните.

Ананиев посочи, че в момента разходите за здравеопазване са 8.4% от БВП, от които публичните са 4.6%, а 3.8% - частните – от джоба на пациента.

Разходите от джоба на пациента възлизат на 3.5 млрд. лева, като 50% от тях са нерегламентирани, обяви Ананиев.

Затова предлаганият от Ананиев модел предвижда регламентиране на част от съществуващите форми на доплащане – като например за медицинските изделия, които ще започнат да се покриват от НЗОК и частните застрахователи.

Национални цени и наднационални цени

Наред с това обаче се отваря врата за допълнително доплащане, тъй като се въвеждат единни национални цени на медицинските услуги, лекарствата и медицинските изделия.

Те ще се определят с преговори между НЗОК, съсловните лекарски организации и МЗ, а частните застрахователи ще са длъжни да плащат по тях в рамките на задължителния основен пакет медицински услуги.

На болниците обаче се дава възможност да работят на различни цени - над националните. А разликата между националните и обявените от болниците цени, ще се доплаща от пациента – кеш или с доброволна застраховка.

Така на болниците на практика се позволява да си избият загубите от сегашните недофинансирани клинични пътеки. В момента частните болници също го правят, но държавните се въздържат или го правят в по-малка степен заради ограничения на МЗ и НЗОК и заради общественото недоволство. С предлаганата промяна подобни задръжки падат.

По-вероятният модел

Предлаганият от Ананиев модел предвижда със сегашната здравна вноска от 8%, която постъпва в НЗОК, лечението до 700 лева да се поделя между НЗОК и пациента, като касата покрива 85% или 90% от него, а пациентът 10% или 15%. Така ако клиничната пътека е на стойност 400 лева, касата ще покрие 340 лева, а пациентът – 60 при съотношение 85:15.

Според здравното министерство чрез доплащането от 10%-15% пациентът ще бъде включен по-активно в контрола по изразходването на средствата. За сметка на това пациентът ще бъде освободен от таксата за болничен престой, за която в болните дават около 90 млн. лева.

Отделно от това, за по-скъпите лечения над 700 лева, се предлага въвеждането на допълнителна задължителна застраховка от 12 лева месечно, която да постъпва в частен застрахователен фонд по избор на пациента. Всяко лечение до 700 лева ще се финансира от НЗОК и пациента, а за по-скъпите терапии горницата над тази гранична линия ще се поема от частните застрахователи. Частните застрахователи няма да могат да селектират пациенти за задължителната застраховка на принципа на пол, възраст, заболяване и т.н. и трябва да имат мрежа в цялата страна, да работят с всички изпълнители на медицинска помощ и да имат поне 500 000 записани пациенти.

В случай на фалит на чaстни застрахователи пациентите ще бъдат поети от здравната каса или от друг фонд. Разходите за тях ще се покрият от специално създаден осигурителен пул, средствата в който ще се акумулират още през първата година на смяната на модела. 

Разчетите на Ананиев сочат, че застрахователната премия може и да е по-малка от 12 лева, тъй като се очертава застрахователите да събират 860 млн. лева от нея, а да покриват лечение за 511 млн. лева годишно. Пациентите пък ще вадят от джоба си между 85 и 100 млн. лева за 10% или 15% доплащане за лечението до 700 лева. НЗОК от своя страна ще бъде разтоварена и при гранична линия от 700 лева ще намали сегашните разходи за болнича помощ от 1.6 млрд. лева с близо 600 млн. лева.

Услуги като избора на екип и екстри като самостоятелна стая в болницата и др. вероятно ще останат обект на допълнително доплащане от пациентите, което ще може да става кеш или чрез доброволна допълнителна застраховка.

Само 6% са съгласни да плащат още, но всички искат по-високо качество

Същевременно национално представително проучване на "Алфа Рисърч" показва, че само 6% от хората са склонни да внасят над сегашната си здравна осигуровка, макар, че огромната част от тях доплащат много повече в момента. Едва 35% от хората обаче знаят върху каква сума се осигуряват и 20% знаят размера на здравната си вноска.

По думите на социолога Боряна Димитрова сред хората има огромното недоверие, че вдигането на здравната осигуровка автоматично ще реши проблема с доплащането. А пациентите са склонни да плащат повече, само срещу гаранции, че ще получат по-качествено и по-достъпно здравеопазване, сочи проучването.

По думите на Димитрова обществото е на ръба на крехкия оптимизъм – 51% още вярват, че може да има нов модел, който да е от полза за обществото и съсловието.

Освен това анкетираните очакват от новия модел по-силна зависимост между вноските им и обема здравни услуги, които получават. Хората очакват по-модерно, високо специализирано лечение, достъп до иновативни терапии, добре квалифицирани специалисти, по-добър достъп до качествено здравеопазване. Сред проблемите, който хората отчитат в сегашната система са неравнопоставения достъп до медицински услуги и слабия контрол.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana
  #13

  ???? втората застрахователна вноска пак ли е на принципа на солидарността или е индивидуална. Трябва да е индивидуална. Нали застраховките са индивидуални. Тогава за една година лицето ще е събрало 144 лв. за 10 1440 лв. и каква скъпа скъпа процедура се плати с тях?

 2. pepe
  #12
 3. pepe
  #11

  Аз мисля, че ГЕРБ вече умишлено работят за пълно дискредитиране на европейската идея в очите на българския "матрял", защото са решили, че единственото спасение за тях е "модела Орбан", като унищожат напълно всякакви демократични алтернативи /и под "напълно" имам предвид гарантирано никаква дясна проевропейска партия да не може да вземе над 1% на избори/.

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #10
 5. o.petti
  #9

  Няма лошо. Брашненият чувал може да търпи това и още.

 6. Чалгаристан
  #8

  Като най-болен и измиращ народ в Европа българите си плащат и най-скъпо за здравеопазване получавайки и качеството което едни роби заслужават.

 7. The Time
  #7

  Следват: застраховка общ доход, социална застраховка, пенсионна застраховка, застрахователна застраховка. В магазина ще има и застраховка ДДС, защото трудно се събира от хората, които баш го дължат, но пък народеца си плаща както си требе.

 8. Знайко
  #6

  За кой ли път вече пиша: пълна липса на политическа воля. Вече повече от 20 години (!) са разработени (от български фирми) комплекс програмни продукти, които позволяват да се следи колко струва всеки гражданин на НЗОК, колко и на кого е платил сам и т.н. (до стотинка!). Само когато лъсне един такъв отчет, може да се говори за някакви нови политики в заплащането на здравната помощ. А сега в "мътната вода" кой ли не лови риба - от едра по-едра.

 9. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #5
 10. Десен бесен
  #4

  БГ-здравеопазване по Стивън Кинг! Не съм си и мислил, че ще имам някаква носталгия по соца, но ми се налагаше последните години да имам преки впечатления от рИформата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.