Наддаването за “Техноекспортстрой” тръгва от 68 млн. лв.

Интерес към държавната фирма заявили чужди инвеститори

Държавната строителна компания “Техноекспортстрой” ще се продава на търг с явно наддаване с начална цена от 68 млн. лв. в края на април, съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в понеделник.

Стъпката на наддаване е 1 милион лева. Депозитът за участие е 10 милиона лева.

 

Надпреварата ще се проведе на 70-ия ден от датата на обнародване на решението в “Държавен вестник” от 14 часа в сградата на АПСК.

 

Цената на тръжната документация, която не съдържа информационен меморандум, е 4000 лева. Тя може да бъде закупена в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението.

 

В търга ще имат право да участват стратегически и финансови инвеститори. Те трябва да са купили тръжна документация, както и да отговарят и на предварителни квалификационни критерии.

 

Изискванията към инвеститорите

 

Стратегическите инвеститори трябва да имат дейности по проектиране, строителство и инженеринг. Размерът на приходите от дейността им за последните три финансови години не трябва да бъде по-малко от 30 млн. лева. Кандидатите трябва да имат и положителен финансов резултат за всяка една от последните три финансови години.

 

Към финансовите инвеститори изискването е да управляват активи или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 100 милиона лева общо за последните три финансови години.

 

До участие в търга няма да се допускат специално създадени за участие в търга консорциуми, офшорни дружества, лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава, както и лица, осъдени за банкрут.

 

Големи български строителни компании отрекоха да имат интерес към покупката на дружеството. Според източници от АПСК такъв обаче имат чужди инвеститори.

 

Атрактивни имоти


Основният капитал, който прави дружеството атрактивно, са имотите, които притежава, коментира нееднократно Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК.

 

За тях обаче се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на “Техноекспортстрой” е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

Държавната компания е изградила комплекса от затворен тип “Вишнева градина” в “Малинова долина” в София. Той се състои от 47 двуетажни и триетажни къщи, според финансовия отчет на дружеството. “Чамкория – ТЕС” на Боровец е другият обект, завършен от “Техноекспортстрой” през последните години.


Държавната компания е направила и оптично окабеляване на отсечката Батулци – Николаево – Плевен за нуждите на "Булгартрансгаз".

 

В активите на “Техноекспортстрой” е дружеството за развойна и научна дейност – “РОССА”. Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от проекта за нефтопровода “Бургас –Александруполус” дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. “Техноекспортстрой” трупа загуба и от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.


Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от
близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на “Техноекспортстрой”.

 

Дейност зад граница

 

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства. Това са страни, които преживяха своята арабска пролет и днес все още не са политически стабилни, а в Сирия кръвопролитията дори продължават.

 

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество “Техноекспортстрой Найджирия”, където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

 

Другото работещо задгранично дружество е руското – “ТЕС Р Русия”. През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

Третото задгранично дружество - “Техноекспортстрой Мароко”, през последните две години не е развивало дейност, показва финансовия отчет.

 

Неефективно управление на “Техноекспортстрой”


През октомври 2011 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с доклад, според който “Техноекспортстрой” е управлявано неефективно през последните две години. Проверката на държавното дружество беше наредена от финансовия министър Симеон Дянков. Според финансовата инспекция наблюдава се тенденция към влошаване на финансовото състояние на компанията и декапитализацията ѝ.

 

Като най-сериозно нарушение ревизорите посочват факта, че през 2010 г. “Техноекспортстрой” не е отчела в баланса си присъдено вземане от “Гълф банк Кувейт” за 4.6 млн. долара и 1.6 млн. лева. Парите са присъдени на държавната компания от Върховния съд на Кувейт, който се е произнесъл, че през 1990 г. са били събрани неправомерно от банката. “Техноекспортстрой” се поправя и отчита парите през 2011 г., става ясно от доклада на АДФИ.


Незавършеното строителство се увеличава пет пъти в периода 2009 – 2010 г., отчитат финансовите инспектори. Половината от загубата на компанията се дължи и на несъбрани вземания от Либия, които не са били предявени навреме и е отминал давностния им
срок, констатира АДФИ.

 

Според заключенията на финансовата инспекция виновно за това е ръководството на компанията, което е допуснало да бъдат направени неефективни инвестиции и не е съобразило бъдещата обезценка на разходите си.

 

Изпълнителен директор на “Техноекспортстрой” е Емил Коцев, брат на бившия вътрешен министър Бойко Коцев, заминаващ сега като посланик в Москва. Емил Коцев и несменяем на поста от трето поредно правителство. Коцев беше уволнен само за няколко часа от премиера “заради евтин пиар на гърба на външно министерство”, но след това Бойко Борисов се поправи след разговор с шефа на държавното дружество. Случката стана на 23 февруари 2011 г. и беше свързана със спасяването на българите в Либия с осигурения самолет от “Техноекспортстрой”.

 

Държавната компания се управлява от 3-членен директорски борд с председател Николай Андреев. Другите двама са Станислав Сираков и Емил Коцев.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?