Приключи най-голямата приватизацонна сделка за годината

Държавата продаде “Техноекспортстрой” за 51 млн. лева

Държавата продаде “Техноекспортстрой” за 51 млн. лева

Най-голямата приватизацонна сделка за 2012 г. приключи в сряда. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подписа договор с единствения кандидат за държавното строително-монтажно предприятие “Техноекспортстрой” - софийската "АТ Инженеринг 2000".

Срещу 51 млн. лева компанията придобива 103 970 броя акции, представляващи 100 процента от капитала на "Техноекспортстрой" ЕАД, съобщиха от агенцията.

Държавата успя едва на третия опит да продаде компанията, оценена в първия търг на 68 млн. лева. При втория тя падна на 60 млн., а последният, оказал се успешен, беше на принципа “кой колкото даде”.

Според договора купувачът се задължава за срок от 3 години от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции да запази основния предмет на дейност на дружеството. Друга клауза на договора задължава купувача за срок от 3 години от датата на придобиване на правото на собственост върху продаваните акции да не инициира или подкрепя, пряко или непряко, ликвидация или преобразуване на дружеството по смисъла на Търговския закон, посочват от АПСК.

АТ Инженериг 2000" се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Сред проектите са жилищният комплекс "Рослин пакт", участва в строежа на търговския център "Ийст Парк". Нейни управители са Илиян Терзиев и Георги Пенев.

Последната голяма поръчка спечелена от “АТ Инженеринг 2000”  е изграждането на компостиращата инсталация на завода за софийския боклук. Компанията е част от  консорциума “Егерсман и Ко”, който спечели поръчката с цена от 46.5 млн. лв.

За последните три финансови години проходите на “АТ Инженеринг” падат от 78 млн. лв. през 2009 г. до близо 16 млн. лв. през 2011 г. Заради намалелите обеми са съкратени около 120 души персонал.

Финансовото състояние на “Техноекспорстрой” не е добро, сочи финансовият му отчет за 2011 г. Макар дружеството да излиза на минимална печалба от 119 хил. лв. през 2011 г., непокритата му загуба възлиза на 175 млн. лв. при капитал от 82.6 млн. лв. Освен това са блокирани банковите му сметки, по които има над 33.2 млн. лева.

Единственият ценен актив за “Техноекспортстрой” са имотите му, за които обаче публичната информация е твърде малко. Другият ценен актив са задграничните му дружества. С тях обаче “Техноекспортстрой” повече парадира, след като през последните две години не е имало дейност зад граница, показват финансовите му отчети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес