Втори опит за продажба на "Техноекспортстрой" на занижена цена и критерии

Втори опит за продажба на целия си капитал от "Техноекспортстрой" по занижена цена и по-ниски критерии прави държавата.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) насрочи за юли новия публичен търг с явно наддаване за продажбата на дружеството. Първият опит за приватизация, който трябваше да се състои на 2 май, се провали след като нито един от първоначално заявилите интерес трима кандидати не потвърди намеренията си да наддава за държавното дружество. Това бяха гръцката строителна фирма "Актор" и българските "Адванс Пропъртис" и "АТ Инженериг 2000"

 

Сега цената, от която трябва да тръгне явния търг, е свалена от 68 млн. лв. на 60 млн. лв., но е запазен депозитът за участие в процедурата от 10 млн. лв. и стъпката за наддаване от 1 млн. лв.

 

Занижени са и изискванията за допускане на кандидатите до надпреварата. Стратегическите инвеститори вече ще е достатъчно да имат над 15 млн. лв. приходи от проектиране, строителство и инженеринг през последните три финансови години. Предишното условия беше за двойно по-големи постъпления. От финансовите инвеститори вече ще се иска да са управлявали финансови активи и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност над 30 млн. лв. общо за последните три финансови години. Преди изискването беше активите да са над 100 млн. лв.

 

Новият търг ще се проведе на 45-ия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник от 14.00 часа в сградата на АПСК, допълниха от ведомството. Цената на тръжната документация, която не съдържа информационен меморандум , е 4000 лева и може да бъде закупена срок до 20 дни от датата на обнародване на решението.

 

Не е ясно доколко променените условия на процедурата ще привлекат вниманието на инвеститорите към дружеството, което години наред отчита загуби и не е ясно точно каква е собствеността му .

 

За 2010 г. договорите за строителство на "Техноекспортстрой" са за 12.5 млн. лв., а отчетената за годината загуба - близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на “Техноекспортстрой”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?