Най-старият седмичник в Европа – "Обзървър", заплашен от закриване

Британската компания "Гардиън медия груп" (Guardian Media Group - GMG), която тази седмица обяви големи загуби за финансовата 2008-2009 година, планира да закрие седмичното издание "Обзървър", за да намали разходите. Това съобщи в. "Сънди таймс" в неделя, цитиран от информационните агенции.

Решението може да бъде взето още идния месец, посочва вестникът, като не се позовава на източник. Проектът за закриването бил разгледан на заседание на ръководството на групата на 6 юли.

На това заседание благотворителната организация "Скот тръст" (Scott Trust), която е собственик на "Гардиън медия груп", е била информирана за плана седмичникът, представен като най-стария в света, да бъде заменен от списание, също със седмична честота.

Поради несъгласие на някои от членовете на "Скот тръст", ръководството на "Гардиън медия груп" е отложило изпълнението на проекта, докато се търси алтернативно решение", допълва "Сънди таймс".

Според публикацията алтернатива е силно намален вариант на "Обзървър", който да продължи да излиза всяка неделя.

Основаният през 1791 година седмичник през 1979 г. има тираж от 1.3 млн. екземпляра, но в последната година тиражът му се сви до 420 хил. броя.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?