Наша резиденция в САЩ с глоби за $30 млн. заради неокосена трева

Премиерът Бойко Борисов разкри пред данъкоплатеца безпрецедентни нюанси в дейността на българските посланици и управлението на българските дипломатически имоти зад граница. Toй споделя впечатленията си на последното заседание на Министерския съвет, чиято стенограма  бе публикувана в петък.

От думите на премиера става ясно, че са натрупани 30 млн. долара глоби, тъй като не се коси тревата на български имот в Ню Джърси. Консулът ни в Ню Йорк пък получавал всеки месец по 5 хиляди долара, за да живее под наем вместо да му се осигурят средства да ремонтира консулството. В Швейцария България притежава замък, който е останало да пустее.

"Да не говорим дали толкова народ трябва да има по посолствата, които като отиде примерно един път президента, един път премиера в годината, какво правят през останалото време? Каква дейност, кой български интерес защитиха? На български бизнес, на еди какво си", казва премиерът в стенограмата, чиято автентичност Mediapool запазва в цитатите.

Бойко Борисов наскоро обяви, че 90% състава на българското Външно министерство са свързани с ДС, а хумористът Шкумбата е "далеч, далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години".

Премиерът споделя с министрите си лични впечатления от визитата си в САЩ за откриването на сесията на ООН, за да мотивира орязания бюджет на някои министерства за следващата година.

"В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да ѝ плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?! Блокове с апартаменти – собственост на държавата, консулски служби – собственост на държавата, посолства – собственост на държавата. Отделно пари се плащат за наеми по 5-6 хиляди долара на месец", казва Борисов и добавя, че ако вилата в Ню Джърси е негова е щял да стане милионер само от наеми и от мениджмънта ѝ - ще я дава за посолства, за приеми.

"Тя е за кралски особи, такава вила имаме. Ние сме я оставили да се разруши и вече от глобите на общината, която ни ги е начислила, ние няма как и да я продадем. Трябва да доплатим ,да я продадем", допълни картината Борисов.

Той разказва още, че нашият генерален консул в Ню Йорк му е казал, че получава всеки месец по 5 хиляди долара за наем, които могат да бъдат спестени, ако му отпуснат 20 хиляди долара, за да направи ремонт на консулството и стая с баня в него, където да живее.

"Те му казват – иди си плати наема по 5 хиляди долара, за това имаме пари, но не можем да ти дадем 20 хиляди долара да си го направиш и да ни спестиш 40 хиляди долара. И това е някоя Минка, Цецка или там, която е във външно, която абсолютно не я интересува, че нашите глави са на дръвника всеки ден, защото всеки от нас като няма пари излиза и почва да вдига рамене", казва Борисов.

Той съобщи още, че България притежава замък в Швейцария, но 20 години никой нищо не е направил.

"Уволнявайте този, който го е допуснал – махайте го и пишете отгоре с големи букви мотива – за безстопанствено отношение, за нанасяне щети на държавата. И това е точно този средният ешалон, където са ги набутали през годините, който абсолютно не го интересува, че ние се мъчим да изцедим всеки лев само и само да мине кризата", съветва Борисов.

В отговор присъстващият на заседанието зам.-външен министър Константин Димитров приема критиките.

"Приемам напълно Вашата критика г-н премиер. Това е част от усилията на министър Младенов да съкрати в рамките на възможностите до максимално тези разходи. Това безспорно ще стане", посочва Димитров.

България притежава 220 имота в 72 страни, които са придобити основно през 70-те и 80-те години на миналия век. Външно вече подготвя седем имота за продан. Външният министър Николай Младенов съобщи, че до края на годината планира да подаде три имота в чужбина за около 8 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България