Не всички кандидати за СРС-бюрото са надеждно проверени

Не всички кандидати за СРС-бюрото са надеждно проверени

Въпреки бързането на тройната коалиция да избере Националното бюро за специални разузнавателни средства (СРС), това не можа да стане в петък заради липса на кворум. Преди да се пристъпи към гласуването на конкретните предложения за петтчленното бюро, председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов поиска поименна проверка, тъй като пленарната зала беше полупразна.

Преди това Атанас Атанасов (ДСБ) поиска да се отмени изобщо дебата по темата, тъй като, по думите му, повечето от номинираните кандидати не са билипроверени поетапно, както предвижда законът за СРС и има съмнения около достъпа им до информация с гриф "Строго секретно”.

Атанасов настоя да се отмени процедурата по разискване на кандидатурите и тя да се върне в ресорната вътрешна парламентарна, която да доработи доклада по избора.

"Нещата са претупани, трябваше да се направи проверка за надеждност на лицата поне на три етапа”, каза опозиционният депутат. По думите му срокът за такава проверка е от 45 дни, което в случая също не е било спазено.

"Трябваше да се види и дали номинираните са надеждни за опазване на тайна, дали стандартът им на живот съответства с доходите, които получават”, каза още той.

Според него издадените от ДАНС документи за достъп до секретна информация са били подписани от зам.-шефът на агенцията, а не от председателя ѝ, както би трябвало да е, и кандидатите не са били изобщо проучвани.

"В края на мандата се предлагат лица, които са политически ангажирани, а не такива, които отговарят на законовите критерии”, каза още той.

Атанасов повтори, че БСП и ДПС бързат с формирането на бюрото, за да могат, след като минат в опозиция, да получават важна информация, ако бъдат разследвани за нарушения.

Депутатът от НДСВ Яни Янев бе единственият представител на мнозинството, който излезе на трибуната, за да защити двама от кандидатите – Бойко Рашков, зам.-правосъден министър и номиниран за шеф на бюрото, и Антон Станков, бивш правосъден министър в предишното правителство.

В наличните документи, представени за двамата при изслушването им във вътрешната комисия, е бил налице и такъв за достъп до информация с гриф "Строго секретно”, каза Яни Янев.

Според него нямало проблем и останалите кандидати, след като бъдат назначени, да получат достъп до класифицирана информация от ДКСИ.

Атанасов обаче отвърна, че мнозинството иска да избере "лица, които не са проучвани”, което е "грубо нарушение на закона" и документите, които са били вече издадени от ДАНС са с "невярно съдържание”.

"Тези хора ще имат достъп до чувствителна информация. Да не се оплачете, че по-късно ще има метла”, заяви още той.

Очаква се на извънредното заседание в събота управляващите отново да поискат попълването на петтчленното бюро, за което до гласуване в зала бяха допуснати шестима души. Освен Рашков и Станков, номинирани съответно от БСП и НДСВ, ДПС има две предложения – Нестор Несторов, бивш градски прокурор на София, понижаван няколко пъти заради забавяне на дела, и съдийката от Добрич Калиптен Алид. Другите кандидати са депутатът от РЗС Борислав Българинов и Маргарита Златарева, предложена от опозицията.

Преди седмица, когато депутатът от ДПС Христо Бисеров номинира Несторов за член на бюрото, Mediapool научи от информирани източници, че той няма допуск за класифицирана информация. Преди ден се оказа, че такъв спешно му е бил издаден от ДАНС.

Преди ден Атанасов прогнозира, че мнозинството ще сложи само свои хора в бюрото и Златарева ще отпадне.

Споделяне

Още по темата

Още от България