Ненчев: България е плащала двойна цена на руснаците за изтребителите МиГ 29

Военният министър иска ДАНС да провери за какво са отивали парите

Ненчев: България е плащала двойна цена на руснаците за изтребителите МиГ 29

България вероятно е плащала на Русия двойно по-висока цена от реалната за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война", заяви военният министър Николай Ненчев.

Той не уточни какво има предвид, но призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската самолетостроителна корпорация МиГ.

Ненчев се готви да сключи договор с Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29 на въоръжение в българските военновъздушни сили, след като не успя да се разбере с руснаците да продължат да поддържат машините. От компанията обаче заявиха в писмо до председателя на парламентарната военна комисия Михо Михов (АБВ), че Полша няма лиценз да ремонтира самолети на трети страни и няма право да използва резервни части за самолетите.

Положението в авиацията е критично и, ако не се ремонтират спешно изтребителите, България няма да може да охранява сама въздушното си пространство.

"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисията по отбрана, а не до министъра на отбраната, който е принципал. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март", каза военният министър пред Нова телевизия.

В края на април министърът на отбраната заяви, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове, но прокуратурата прекрати разследването, тъй като твърденията му не са намерили потвърждение.

В понеделник Ненчев съобщи още, че офертата на Полша е значително по-ниска от руската. Той уточни, че Полша е била избрана, защото е предложила с 1.2 млн. евро на самолет по-ниска сума за ремонта.

"Ако ремонтирахме 10 самолета при старите условия, щяхме да дадем с 24 млн. лева повече. Има и още нещо, сумата, който ще платим е дори с още 20% по-ниска, заради неплащането на ДДС, защото Полша е част от ЕС", каза Николай Ненчев.

Военният министър коментира още, че ако РСК МиГ продължи с поддръжката на изтребителите, България рискува да даде за ремонт двигатели, които после да не може да си вземе, ако руската държавна корпорация попадне в списъка с дружества, спрямо които има санкции от ЕС.

"Наскоро държавният департамент на САЩ вече обяви подобна мярка спрямо РСК "Миг", каза Ненчев.

От МО твърдят още, че съгласно решението на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 година за предприемането на мерки срещу Русия заради анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна България не може да продължи да извършва ремонта и поддръжката на техниката си в Русия.

В момента министерството на отбраната търси и оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

България разчита на изтребителите МиГ 29, за да охранява въздушното си пространство. В момента обаче само четири от тях имат летателен ресурс, а до средата на следващата година ще останат само два. За това правителството вече подготвя възможността за съвместна охрана на небето ни с друга държава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?