Ненчев: За танковете вече не зная как да се изразя

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

И до момента не е постъпвало предложение за оставане на американска техника за постоянно в България, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след като отговори на депутатски въпроси в парламентарната комисия по отбрана.

До края на годината всички съвместни дейности са планирани през миналата година. "До 1 октомври ще планираме всичко онова, което ще бъде предвидено в програмата за следващата година", поясни Ненчев.

Министърът коментира, че е информиран за техниката, която ще бъде в България за учения, защото трябва да издаде съответните разрешения за нея преди пристигането и преминаването ѝ през страната. Той отново посочи, че сумарно става въпрос за около 240 танка, които ще бъдат разположени в шест страни.

По думите му това означава, "че в България, в най-добрия или в най-лошия вариант - не зная вече как да се изразя, се касае за 40 броя танкове, но в случая се касае до 14 - до края на годината".

Министърът очаква още тази година да получим от полската страна два или четири двигателя за МиГ-29, които са ремонтирани. По думите на министъра двигателите ще вземем най-вероятно под наем,за което полската страна имала воля. Отделно от това Ненчев очаква и да разберем каква е цената за ремонтиране от Полша на двигатели за изтребителите.

Според министъра, след случая с ген. Димитър Шивиков, проверка и на втори генерал все пак има, но тя очевидно не е стигнала до прокуратурата. Тя стигне ли до прокуратурата и започне ли разследване, това означава, че моментално трябва да бъде отнет допускът на човека, който се разследва, коментира Ненчев, който добави, че е изключително обезпокоен от това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?