"Необременен" екип поема разследването на убийството на Георги Марков

"Необременен" екип поема разследването на убийството на Георги Марков

Броени дни след навършването на 30 години от убийството на писателя дисидент Георги Марков разследването на случая ще се поеме от "млади необременени" следователи. Това стана ясно от думите на шефа на Националната следствена служба (НслС) Бойко Найденов. "Моята идея е да привлечем по-млади хора, необременени от миналото и несвързани с миналото. Ще се влее по-свежа струя в разследването", заяви във вторник пред Нова телевизия Найденов.

Той призна, че досегашният следовател не се справя с разследването. Подобно било и мнението на прокурорите, наблюдаващи делото.

Найденов съзря проблем в това, че "ще събираме документи за нещо, което се е случило преди много години".

"Аз не приемам едно разследване да трае десетки години и да не стига до никакви следи. Но в този случай е необходима организация на повече хора и всички институции, които имат отношение, като специалните служби на МВР", заключи Бойко Найденов. Преди това отново повтори, че следствието за убийството няма да бъде прекратено, каквито опасения изразиха преди няколко дни британските медии и агенция Франс прес.

"Още преди две години с писмо до главния прокурор Борис Велчев аз поисках отзоваването на Андрей Цветанов като следовател по повод на негови изказвания, които бяха в пълни противоречия с много от обстоятелствата, които аз познавах", заяви във вторник пред Нова телевизия братовчедът на писателя и пълномощник на съпругата му Анабел в България Любен Марков.

“В публикация в столичен вестник Цветанов беше казал, че ДС не е имала основание да го убие и че при направената медицинска експертиза се доказало, че сачмата с отровата не е достатъчна за смърт, така че кончината на Георги е въпрос на лекарска грешка”, добави Любен Марков.

В отговор Цветанов отговори, че Марков е бил лекуван след нападението четири дни в болница и съдебни лекари са потвърдили, че има и лекарска грешка.

Цветанов обаче не отрече, че е имало опит за убийство, но обвърза случая “Марков” със случая с Владимир Костов в Париж, когато също е имало опит за убийство.

Цветанов потвърди също, че досието на Франческо Гурини – агент Пикадили, е в следствието. Той не отрече и около смъртта на Георги Марков има връзка между Първо главно управление на ДС и съветските тайни служби.

Същевременно бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Димо Гяуров заяви пред бТВ, че докато той е бил на този пост, от него не са искани документи по делото “Марков”.

Гяуров каза още, че в архивите на НРС липсват документи, че Георги Марков е бил агент на бившата ДС. Освен това убитият в Лондон българин е бил в близки отношения с бившия комунистически лидер Тодор Живков и семейството му, преди да емигрира в Западна Европа.

"Има по-скоро косвени аргументи, според които Марков може да е бил агент. Той е бил близък до Тодор Живков. Впоследствие става ясно, че е самоотлъчил се агент", заяви Гяуров.

Христо Христов обаче контрира, че в книгата му има доказателства, че Георги Марков не е бил агент.

Споделяне

Още по темата

Още от

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?