Никозия проучва ускоряване добива на природен газ край бреговете на Кипър

Никозия проучва предложението на американската компания "Нобъл енерджи" (Noble Energy) да започне възможно най-бързо производството на природен газ в икономическата зона на Кипър, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

В средата на юни въпросната компания започна нови сондажи, за да потвърди открития от нея преди две години природен газ край бреговете на средиземноморския остров. Сондажите ще продължат три месеца.

Нобъл енерджи бе натоварена от правителството в Никозия да търси газ в икономическата зона на Кипър в края на 2011 г. Компанията пое ангажимент да  установи точния размер и надеждността на откритото газово находище /Блок 12/, в най-югоизточната част на кипърската икономическа зона. Блокът е близо до огромно израелско газово находище. В контекста на откритото гориво се разисква и възможността за изграждане на газов терминал на острова с участието не само на Нобъл енерджи, но и на други компании с цел по-пълна експлоатация на находището.

Предложението на Нобъл енерджи за възможно най-бързо стартиране на производството на природен газ се отнася до "Блок 12" от кипърската икономическа зона, като правителството в Никозия проучва възможността за пренос на синьото гориво чрез тръбопроводи.

Според вицепрезидента на кипърската държавна компания за въглеводороди Солонас Касинис производството на газ се предвижда да стане чрез специална платформа, която ще бъде донесена от САЩ. Той поясни, че природният газ ще започне да стига до Кипър през 2016 г., а не през 2018 г., както първоначално бе планирано.

Това решение е изгодно, тъй като ще стимулира производството на електроенергия и ще намали цената на тока, смята Касинис.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят