Нито една сграда в района на яз. Ивайловград няма да бъде пощадена

Нито една сграда в района на яз. Ивайловград няма да бъде пощадена

Нито една незаконна сграда в района на яз. Ивайловград няма да бъде "пощадена", дори тези с т.нар. удостоверения за търпимост, заяви пред Mediapool Милка Гечева, началник на Дирекцията за национален строителен контрол. Тя встъпи в длъжност в понеделник и бе официално представена от регионалният министър Росен Плевнелиев.

Досегашният шеф на ДНСК Иван Симидчиев бе уволнен преди две седмици по нареждане на премиера Бойко Борисов след "разкритията" за 45 незаконни обекта край Ивайловград, които обаче датират от преди повече от 10 години и чиито собственици ударно се втурнаха да ги узаконяват след въздушната акция на данъчните.

"Мисля, че нито една сграда в района на язовира няма да бъде узаконена. Не знам за кои сгради има издадени такива удостоверения и дали са мотивирани. Режимът за търпимост важи само за сгради, строени преди 1987 г. и ако се докаже, че строежът не е в нарушение на ЗУТ. Ако се установи, че има удостоверения за търпимост на сгради, които са в заливаемата зона – ние няма да се съобразим с тях", поясни Гечева.

Тя заяви, че до края на месеца, в рамките на сега извършваната проверка на строителството в прилежащите територии на язовир "Ивайловград", ще бъдат издадени над 90 заповеди за премахване на незаконни строежи. Над 40 заповеди за забрана за ползване на невъведени в експлоатация строежи ще бъдат изпълнени незабавно. Заповедите за премахване няма да могат да бъдат изпълнени преди влизането им в сила.

Гечева припомни, че дирекцията и министерството предприемат законодателни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се предвижда разделяне на функциите на общините и ДНСК при упражняване на строителен контрол. Сега има дублиране на тези функции, което води до размиване на отговорности, прехвърляне на преписки и занижаване на контрола в строителството.

С промените в закона, които ще са факт до края на тази година, се предвижда да има финансови санкции за нарушения, извършени от участници в целия строителен процес, и особено по отношение на кметовете на общини. Глоби обаче ще има и за служителите на ДНСК.

Гечева обеща още до края на годината регистърът на ДНСК за незаконни сгради да стане публичен. В него ще бъде отразено и на какъв етап е процедурата по премахване.

При проверки на ДНСК по морските плажове са издадени 196 заповеди за премахване на незаконни обекти, от тях 157 са влезли в сила, 68 вече са изпълнени, а 87 са в различен етап на процедурата по принудително премахване, отчете новата шефка на ДНСК. Целта е до края на годината да бъдат изпълнени още 20 заповеди за премахване на незаконни строежи.

В старата част на Несебър са подготвени седем процедури за премахване на незаконни строежи, което вероятно ще стане до края на 2010 г.

ДНСК се надяват до края на април 2011 г. по Черноморието да бъдат премахнати още 30 незаконни строежа.

Не бе конкретизирано за какви обекти става дума. До момента съборени са временни постройки от сорта на сергии и бараки.

Друга проблемна местност с незаконни строежи е Ченгене скеле край Бургас, отбеляза Гечева. Там са издадени 225 заповеди на ДНСК, от които 147 са влезли в сила и до момента са премахнати 23 незаконни строежа.

Гечева съобщи, че са подписани още 22 договора за принудително премахване, които ще бъдат изпълнени до края на 2010 година. Подготвени са 25 процедури, по които се водят преговори с изпълнител за премахване на още 25 строежа до края на април 2011 г.

Гечева отбеляза и незаконното строителство в прилежащите територии на язовир "Искър". След проверка в района през 2007 г. са издадени 94 заповеди за премахване, от които 35 са влезли в сила и са премахнати шест незаконни строежа. В момента са подписани нови 12 договора за премахване на незаконни обекти, които ще бъдат изпълнение до края на годината. До април 2011 г. има готовност да се сключат още 20 договора за принудително премахване на незаконни строежи около язовир "Искър". Гечева съобщи, че сега там се прави повторна проверка.

Министерството на околната среда и водите и ДНСК проверяват за незаконни строежи 50 язовира, като до края годината ще има обобщени доклади от първите резултати от проверките, а до май 2011 г. - доклади, с които да се отчетат предприетите действия по установените нарушения.

Дирекцията предвижда засилване на контрола върху работата на общинските администрации чрез постоянни планови проверки, а резултатите от тях ще се обобщават на всеки три месеца, като ще се налагат глоби и санкции на служителите, когато те не са си изпълнили задълженията според ЗУТ. Предстои и засилване на вътрешния контрол в структурните звена на ДНСК чрез постоянни планови проверки.

Гечева посочи, че всеки месец ще се правят проверки на инфраструктурни обекти с особено обществено значение и финансирани по линия на еврофондовете като магистрали, мостове, ВиК-обекти, пречиствателни станции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?