Ноевият ковчег бил кръгъл

Легендарният Ноев ковчег не е изглеждал като кораб в традиционния смисъл, а по-скоро е представлявал гигантска кръгла лодка от тръстика. До този извод стигнал изследователят Ъруинг Финкел от Британския музей, който успял да разчете описанието на плавателния съд върху вавилонска глинена таббичка, чиято възраст се оценява на около 3700 години, пише "Гардиън”.

Табличката съдържа около 60 стиха с клинопис и е била открита през 1940-те от историка любител Леонард Симонс в Близкия Изток. Тя била показана на Финкел от сина на Симонс – Дъглъс. По думите на учения са известни няколко десетки клинописни таблички, които разказват историята на потопа, послужила за основа на библейската легенда, но това е първата, която описва външния вид на Ноевия ковчег.

Историята разказва акадския мит за цар Атрахасис, който разрушил дома си, за да построи лодка и да спаси живота на земята, както му заръчал Бог. Лодката трябвало да е кръгла, с еднакви дължина и ширина и да се изработи от тръстика и палмови влакна като се спои със смола за водонепромокаемост. В заключение на стоителя на ковчега било заръчано да го затвори веднага щом царят се качи на борда му, а самият той бил обречен на гибел.

Финкел отбелязва, че целта на съда е била просто да се задържи на повърхността на водата, за да оцелеят намиращите се вътре, а не да плава нанякъде. По думите му подобни кръгли лодки все още се ползват в Иран и Ирак.

В Стария завет обаче Ноевият ковчег се описва другояче – 300 лакти в дължина, 50 лакти широк и 30 лакти висок.

Споделяне

Още от