Нов рекорд: 166 случая на коронавирус за денонощие

Кантарджиев: Повечето случаи са на хора без симптоми; при 300 случая на ден болниците ще се запълнят, смята шефът на "Пирогов"

Нов рекорд: 166 случая на коронавирус за денонощие

Нов рекорд от 166 случая на коронавирус за денонощие беше регистриран в петък при направени 2775 теста. Това е най-големият брой новозаразени от началото на епидемията у нас. Предишният рекорд бе поставен на 19 юни, когато бяха отчетени 132 нови случая. Това е трето поредно денонощие с над 100 случая, като в четвъртък и сряда бяха отчетени съответно 128 и 130 новозаразени. От 9 юни насам има устойчива тенденция новите случаи на дневна база да са между 80 и над 100, заради което извънредната епидемична обстановка беше удължена до 15 юли и беше върнато задължителното носене на маски на закрити обществени места.

За изминалото денонощие са починали двама души, с което смъртните случаи стават общо 211. Общо потвърдените случаи от началото на епидемията са 4408. В болници са общо 384 души. Броят на тежко болните пациенти в интензивни отделения не се е променил и те остават 16. Броят на излекуваните също е висок – 107, но все пак е по-малък от този на новозаразените.

Най-много са новите случаи в София – 60, където случаите не са концентрирани в отделни квартали, фирми, учреждения, а циркулацията на вируса нараства след разхлабването на мерките. В останалите населени места с голям брой заразени има локализирани конкретни огнища в квартали, болници, предприятия. В София област - новите случаи са 15. По 13 са установени в Пловдив и Кюстендил, 8 са положителните проби във Варна. В Плевен, Смолян и Стара Загора са регистрирани по 5 нови случая, а в Сливен и Благоевград - по 6.

Дифузно разпространение на вируса в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че по данни на РЗИ разпространението на вируса в София е дифузно, без определени огнища, но мерките на този етап са достатъчни и не са необходими нови. "Разговарям ежедневно и с директора на СДВР, за да може да се гарантира постоянният контрол и разчитам на дисциплината на всички", каза тя.

"Повечето установени случаи са безсимптомни и хората си стоят вкъщи. Трябва да се спазва изолацията и дисциплината на заразените, трябва да се спазва карантината. Там е необходим и контрол, и самосъзнание", каза Фандъкова.

Кунчев: Ако сме безотговорни, ще надхвърлим 200 случая дневно

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви от Синеморец, където е на инспекция в петък, че не се налагат нови мерки и в национален мащаб. Той за пореден път заяви, че не са нужни толкова нови и по-строги мерки, колкото по-сериозен контрол и спазване на съществуващите.

"Ако продължаваме да сме безотговорни, ако продължаваме да събираме много хора на едно място и не спазваме правилата, е възможно да достигнем не 200, а и над 200 новозаразени дневно", посочи той. 

Кантарджиев: Повечето случаи са на хора без симптоми

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също коментира по-рано, че в момента повечето случаи са леки и излизат от тестването на голям брой контактни на вече установените заразени.

"Ако в началото не бяха взети навременни мерки на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи", заяви той пред "Фокус". "В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно", допълни той.

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната.Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение ва случаите", обясни той.

Неговите съвети са хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват, а масовите събирания като сватби и балове да са на открито. "Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струват хора, на закрито всички да са с маски", призова той.

При 300 случая на ден болниците ще се запълнят

Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300, защото тогава бързо ще се запълни капацитетът на болниците, коментира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Нуждаещите се от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитетът на болниците", каза той пред Нова телевизия.

Според него не трябва да се всява паника. Положението не е изтървано, твърди той. Балтов обясни, че проблемът в болница "Света Анна", която обяви, че капацитетът ѝ е запълнен, е свързан с огнището на болни в Самоков, тъй като бившата  Окръжна болница обслужва цялата София-област. Затова в "Пирогов" и "Александровска" приемат част от пациентите. 

В момента 22-ма са приетите в "Пирогов" пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета на "Пирогов". "На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемаме случаи на коронавирус", заяви Балтов.

"Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба", каза Балтов, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

Не се печели от лечение на коронавирус

Балтов обясни, че никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти. Той каза още, че пътеката за лечение на коронавирус е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациента, за да си набави средства, коментира той.

"Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК, за да се вдигне цената ѝ", заяви той.

Заразени учители в Самоков

6 учители в Самоков са дали положителни проби за коронавирус, съобщи бТВ. Кметът на града Владимир Георгиев обясни, че четирима от преподавателите в училище "Неофит Рилски" са участвали в Националното външно оценяване.

Има и двама, които са били квестори. Те също са заразени.

Единият учител се намира в болница, а другите са на домашно лечение. Георгиев обясни, че по-голямата част от заразените в града са под домашна изолация. Кметът заяви, че през последните два дни се забелязва спад в новозаразените. Карантината в града е удължена със седмица.

Ромската махала в града е под изолация вече 8 дни. Жителите ѝ обаче настояват мерките да бъдат отменени, защото в границите на квартала няма нови случаи. Местни обясниха, че процентът на заразените е много по-малък от този в цялата община. По думите им има хора под карантина в квартала, но те спазват мерките и са проверявани от властите. Здравният инспектор на Самоков Георги Николчов обясни, че до момента от първия случай на 20 април до днес заразени са общо 148 души. Около 250 души са под карантина в общината .

Остава усложнена ситуацията в Кюстендил

Едно от сериозните огнища на заразата продължава да е Кюстендил. В четвъртък кметът Петър Паунов обяви, че ситуацията в града е тежка и се усложнява още повече от стотиците берачи на череши, пристигнали предимно от Монтана и Сливен, за да участват в прибирането на реколтата. В ромския квартал "Изток" случаите са около 100, като махалата е поставена под карантина. Въпреки това Паунов обясни, че мерките за социална дистанция и дисциплина масово не се спазват.

"Част от тези хора се опитват да влизат в хранителните магазини без маски, държат се арогантно, (влизат) голи до кръста в банкови офиси – ниво на безотговорност, което е критично. И появата на тази маса евентуално сред домакините и гостите на града ще бъде изключително неприятна, поради което тази година Празник на черешата няма да има", обяви той.

Паунов описа и тежка ситуация в местната болница:

"Десетки хора всеки ден със симптоматика. Снимки се правят постоянно дали няма пневмонии. В момента цялата ни здравна система е поставена под изключителен натиск. Това е панаир на безотговорността".

Очаква се в петък в града да бъдат изпратени допълнителни полицейски сили в опит да се овладее ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България