Нов тест за готовността на македонците да решат проблемите с България

Историческата комисия ще заседава преди втори тур на местните избори в РСМ

Сн. ЕПА/БГНЕС

Буксуващата вече от години обща българо-македонска историческа комисия ще заседава отново тази седмица малко преди втория тур на местните избори в Северна Македония.

Досега комисията не е постигнала очакваните резултати, а предстоящото заседание ще е тест дали македонците са готови да изпълнят българските изисквания за изчистване на спорните исторически въпроси до края на годината. Македонските власти се надяват през декември да се стигне до пробив и България да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС, но засега не дават сигнали, че са готови на реални стъпки за нормализиране на нещата.

Заседанието на комисията ще се проведе онлайн, съобщи МИА.

На предишното 14-то заседание, проведено на 10 и 11 юни, македонският екип в Комисията оцени, че са провели най-трудните разговори досега, съобщи македонската медия, цитирана от "Фокус".

Подобни обаче бяха отзивите и на българските участници в комисията.

Тогава се обсъждаха учебниците по история и хармонизирането на препоръките за тяхното усъвършенстване.

"Македонската страна направи предложения въз основа на съвременните разбирания за историческото образование, подкрепени от Съвета на Европа и ЮНЕСКО, които зачитат различни възгледи и интерпретации на миналото и които се оказаха приложими при преодоляването на спорове, произтичащи от различни интерпретации на миналото. От българска страна тези предложения бяха отхвърлени като неприемливи и неприложими", съобщиха от преговорния екип на Северна Македония.

"За съжаление е очевидно, че на членовете на Комисията от Република България липсва воля за постигане на решение, чрез което историческото образование няма да бъде основа за политическа инструментализация, често скрито зад фразата "историческа истина". Очевидно е също, че българската страна вижда този процес като възможност да наложи своя поглед върху миналото в друга държава и образователна система", твърдят македонските представители в екипа.

От българска страна обаче тези твърдения не се приемат. Българският екип каза през юни, че македонците отказват да се промени каквото и да било, а вече отказват и диалог по историческите теми.

Отношенията между двете страни са част от предизборните кампании и в двете страни, като дебатът се изостря все повече, и ще е истинско предизвикателство историците да намерят някакво работещо решение.

Сега България настоява за подписването на нов документ между двете страни с шест конкретни изисквания и ангажименти, но македонците дават противоречиви сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?