Страх ли ги е македонските историци? Общата комисия записа поредна нула

Скандал в Северна Македония след оставката на един от преговарящите им

Страх ли ги е македонските историци? Общата комисия записа поредна нула

Общата българо-македонска комисия, която има за цел да изчисти спорните исторически въпроси, отбеляза поредното си безрезултатно заседание.

"Става ми все по-трудно да ви информирам за работата на нашата комисия. Не сме в състояние, защото няма постигнати резултати. Вече две години не сме в състояние да говорим за резултат", каза съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров.

Най-интересното около поредния кръг преговори е избухналият скандал сред македонските историци. Един от членовете на комисията проф. д-р Ванчо Георгиев подаде оставка, оплаквайки се от оказан му натиск от македонското външно министерство.

"...Не могат да допуснат дори мисълта за обща история"

Ангел Димитров коментира, че македонските представители в комисията са се върнали към старите си позиции.

"Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и за това, което е заложено в Договора за приятелство и добросъседство", посочи проф. Димитров, цитиран от БГНЕС.

"Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се подкрепя от нашите колеги, публично се изговарят неща, които реално нямат нищо общо с работата на съвместната комисия", допълни той.

"Нашите колеги, се оказва, се страхуват. Те като че ли искат да пренебрегнат биографичното. За съжаление, всичките ни опити да постигнем стъпка напред застанаха пред една стена на имитацията на сериозна дейност. Декларативно поднасяните твърдения от страна на РСМ, потъват в издълбаната от тях яма на нежеланието", заключи той и посочи, че има причини за промяна в тяхното отношение.

"Отказват ни да даваме предложения за съвместни чествания. Тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови, но те отказват да се направи някакво съвместно честване на тези личности. Дори кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", допълни той.

Скандал сред македонските историци

В петък един от македонските членове на комисията проф. д-р Ванчо Георгиев подаде оставка, оплаквайки се, че му е бил оказан натиск от македонското външно министерство.

Георгиев каза, че "изразените позиции по време на последната среща от страна на останалите членове на македонската част от комисията, са не само против Резолюцията, приета на 29.07.2021 г. от македонския парламент, с която се утвърждават червените линии за преговорите между Република България и РС Македония, но и с македонските национални интереси".

Въпросната резолюция е изпълнена с червени линии и София протестира срещу нея.

Скопие отказва да се съобрази с изискванията на България, като заявява, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори.

Външният министър Буяр Османи отхвърли обвинението на проф. Ванчо Георгиев.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМР0-ДПМНЕ обаче призова и колегите на Ванчо Георгиев да подадат оставки.

Мицкоски, който е известен с антибългарските си позиции, коментира, че македонските историци трябва да "внимават какво договарят с българските историци и какво подписват, за да не бъдат записани в тъмната страна на македонската история".

"Шокиран съм, ако наистина е вярно, че някой между двата изборни тура решава да продаде част от македонската идентичност и да продаде Македония и за сметка на това да оцелее политически. Имаме ясна декларация, приета от Събранието и очаквам те да се придържат към резолюцията на парламента", посочи той.

Задънена улица

България очакваше комисията да постигне конкретни резултати, които да бъдат отразени в македонските учебници, но това не се случва.

След като София не одобри преговорната рамка за ЕС на Северна Македония, отношенията между двете страни още повече се обтегнаха.

Това намери отражение и в комисията.

Служебното правителство обяви, че няма намерение да променя позицията за Скопие. Така амбицията на македонските власти да започнат преговори в рамките на тази година едва ли ще се реализира.

Македонските управляващи в последните месеци повтарят, че няма да преговарят по никакъв начин на тема "идентичност и език" и отказват каквито и да е било компромиси с изискванията на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?