Нова заплаха от евросанкция, този път за заменки на ниви

Нова заплаха от евросанкция, този път за заменки на ниви

България е заплашена от налагането на нова санкция от Европейската комисия, този път заради нерегламентирани замени на земеделски земи, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сряда след заседание на парламентарната агрокомисия.

Ръководеното от него ведомство е получило писмо от дирекция "Конкуренция" в ЕК за заведена преписка заради 3470 хектара заменени земеделски площи по Черноморието. Разпоредителните сделки са били направени в периода 2001-2009 г., каза Найденов. Страната ни обаче може да бъде санкционирана само за замени след 2007 г., от когато е член на ЕС, уточни той.

Случаят е свързан с внесена през февруари тази година нова жалба от неправителствени организации за нерегламентираните замени, допълни агроминистърът.

Това е второто предупреждение от страна на ЕК, след като страната ни вече бе заплашена със санкции заради горските заменки, извършени на изключително ниски цени, от което на държавата са нанесени щети за милиони. Това според Брюксел е нерегламентирана държавна помощ, заради което страната ни е заплашена със санкция от 55 до 125 млн. евро с опция да стигнат до 1.5 млрд. лв., ако ЕК се занимае със всички случаи, по оценки на премиера Бойко Борисов.

Според България обаче става въпрос за престъпления и това е официалната позиция, изпратена до Брюксел.

През февруари т.г. парламентът реши да се въведе забрана на промяната на предназначението на земеделските земи по черноморското крайбрежие и на практика да се ограничи безразборното строителство по бреговата ивица.

Забраната се отнася само за земи, които са собственост на черноморските общини и ще важи до юли тази година, какъвто срок си поставиха депутатите за изработване на цялостни законодателни промени.

В периода от 1 януари 2001 година до 1 март 2009 г. общата площ на земеделските земи от държавния поземлен фонд, намиращи се на територията на черноморските общини в България, които са придобити чрез замяна от физически и юридически лица е 36 482,959 дка.

Върху 2868 дка от тях е извършена процедура за промяна на предназначението на земеделските земи по реда на Закона за опазването на земеделските земи и правилника за прилагането му.

Масова практика бе държавни земи, намиращи се непосредствено до морския бряг, да бъдат заменяни с ниви и пасища, при това разпокъсани, а не комасирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?