Ударни горски заменки за обръча от фирми на властта

Ударни горски заменки за обръча от фирми на властта

Фирми, близки до управляващите и такива замесени във финансови измами, са се облагодетелствали от ударните заменки, които Държавната агенция по горите (ДАГ) е успяла скоростно да реализира в началото на тази година на цени многократно по-ниски от пазарните. Само за шест дни между 16 януари, когато Народното събрание налага мораториум върху заменките на гори, и 23 януари, когато поправките в Закона за горите са обнародвани в Държавен вестник, са осъществени 47 такива сделки.

Фирмата "БГ Ленд Ко" ООД се сдобила с 20 000 декара в Каварна като държавната оценка на земите е 8.58 лева за квадратен метър. Справка на Mediapool показа, че съдружник във фирмата е Велимир Магурев, чието име не веднъж е било замесвано в различни измами, включително и при заменки. Магурев има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество. Злоупотребите, в които е обвинен, са ставали през заложната му къща "Виги".

Само срещу 1.95 лв./кв.м фирмата “Боби 2004“ е получила 468 декара в района на Разлог. Името на дружеството е замесено в разследвана схема за източване на ДДС. През миналата година е започнала и данъчна ревизия по схема, според която фирмата "Галеви" ЕООД продава на "Боби- 2004" ЕООД, а тя от своя страна на "Варко" ЕООД едни и същи машини, през няколко дни.

Фирмата "Иса инженеринг" на бизнесмена Румен Асенов е получила 11.9 декара в района на Девин с държавна оценка 4.05 лева за квадратен метър. Румен Асенов заедно с Красимир Дюлгеров са собственици на фирмата "Делта епсилон", която притежава т.нар. сараи на лидера на ДПС Ахмед Доган в Бояна. "Иса инженеринг" ЕООД на Румен Асенов пък е фирмата, която е извършила строежа. Същата фирма е участвала и в изграждането на спа хотела "Орфей" в Девин, също известен като един от "сараите" на Доган.

Явор Хайтов, бивш заместник-министър на вътрешните работи и съпругата му Валентина на два пъти са се сдобили с имоти край Варна на обща площ над 90 декара. Първият имот, за 66 декара е оценен на 28.5 лева на квадратен метър, а вторият с площ 27 декара е с държавна оценка 27.18 лева на кв. м.

В четвъртък от ГЕРБ съобщиха, че за посочения период са били заменени общо 3543 дка на средна цена по държавна оценка 8.09 лв./кв. м. Данните бяха пазени в строга тайна от ДАГ.

Така на практика агенцията е заменила за шест работни дни повече площи отколкото през цялата 2006 година. Само на 23 януари председателят на ДАГ Стефан Юруков е смогнал да разпише 25 замени и 14 договора, нотариално заверени, което според ГЕРБ е невъзможно.

Избор на фирми при неясни критерии

Любопитно е и защо в периода 1 януари – 16 януари не са направени никакви сделки и по какви критерии са избрани 47-те фирми направили заменки през въпросните шест дни при положение, че имало хиляди чакащи. Според ГЕРБ замените са направени в последния момент, за да се вдигнат цените на сделките. Така те са били "рекетирани" предвид идващия мораториум.

Според Мирослав Найденов, председател на комисията по земеделието в ГЕРБ, някои от фирмите са били създадени непосредствено преди заменките. Други от тези фирми пък вече продават апартаменти на зелено, които би трябвало да бъдат изградени на придобитите от тях имоти, въпреки че все още не са приключили процедурите по промяна на предназначението.

Заменките са основно по Черноморието или по планинските курорти. Според ГЕРБ от тях са произлезли значителни щети за държавата, тъй като сделките са сключвани на цени стотици пъти по-ниски от пазарните.

ГЕРБ съобщиха още, че очакват прокуратурата да се самосезира след изнесените от тях данни, а евродепутатите им ще сезират европейските институции.

Случаите със скандалните заменки обаче вече са обект на прокурорско разследване, след като в средата на март 2009 г. в сградата на аграрното министерство, където се помещава и ДАГ, беше извършена показна спец акция на Държавната агенция “Национална сигурност“. Дни по-късно бе заведено дело срещу неизвестни извършители, за чиито имена после прокуратурата каза, че са известни, но месец и половина по-късно случаят е без никакво развитие.

По-добре голф терени, отколкото гори“

Според Юруков общият брой подадени молби за заменки са били около 350. Той заяви пред БНР, че всички приключени преписки са изрядни. "Това са несериозни твърдения. Политическо изцеждане на този въпрос, за да може да се компрометира опонентът", коментира той изнесените от ГЕРБ данни. Според него по-добре било предоставените от държавата терени да станат голф игрища, отколкото да бъдат “непълноценни гори“.

Шефът на ДАГ заяви още, че държавата е получила 11 800 дка в замяна на 3 500 декара. "Действително една част от терените, които държавата предоставя, се намират близо до морето или курорти. Терените, които държавата е получила са разположени край Рибарица, в Габровския Балкан и др", добави Юруков.

Мирослав Найденов съобщи, че ГЕРБ се ангажира да наложи назабавен мораториум върху промяната на статута на вече заменени гори. След извършването на независим експертен анализ – екологичен и икономически, пък ще се направи ревизия на заменките, които са ощетили държавата. Освен това ГЕРБ ще предложат нов законодателен пакет, който да защитава държавните и публичните интереси в горския сектор.

БСП бясно задминала ДПС по сделки

Според данните на ГЕРБ от 2003 до 2007 година, когато заменките са били под попечителството на ДПС, са били изтъргувани общо 14 662 дка, а за периода април - декември 2008 година при БСП са заменени 14 573 дка. Така за по-малко от  година БСП са надминали стореното от ДПС за четири години.

Според оценки на направителствени организации, цитирани неведнъж, нанесените щети за държавата достигат 8 млрд. лева в последните десетина години.

Друг експерт на ГЕРБ по горите - Валентин Карамфилов, каза, че кражбите на дървесина са достигнали до 1.5 млн. кубически метра годишно, докато преди три години са били към 1 млн. кубически метра. Според Карамфилов, основният проблем е, че се сливат контролните и стопански функции. По думите му може да се говори за държавна горска мафия. В основата на кражбата на гори стои държавната горска мафия – това не са цигани с каручки, а става въпрос за организирана порочна практика.

Доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и експерт на ГЕРБ, нарече замените "кражба на природа". Няма компенсационно залесяване, а и територии на заменените гори от свободно обществено достъпни стават с ограничен достъп.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?