Собственици на скандални заменки увещават в благородни намерения

Собственици на скандални заменки увещават в благородни намерения
Управителят на холдинга  "Елеонора транс" Георги Николов, чиято дъщерна фирма е сключила сделка за замяна на гори в Несебър и акционер в нея е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, заяви, че замяната не е била успешна, но дружеството едва ли ще се откаже от нея.

Това каза Николов в неделя при оглед, организиран за медиите от партия ГЕРБ.

Пет години дъщерната на холдинга фирма "Експрес турс" ЕООД се е опитвала да получи заповед за замяна на десет декара горска земя в Несебър с намерение да развие дейността на хотела, който се намира на съседен терен, каза Николов.

Напълно изненадващо по думите му миналата година от Държавната агенция по горите най-накрая са позволили замяната с частна собственост в Рибарица. Николов отрече някой да му е искал пари  за извършването на замяната.

Земята край морето е била оценена за 9 лева на кв. метър. Сега обаче от холдинга не могат да изградят замислените зони за отдих, заради наложения мораториум върху замените.

Депутатът Емил Димитров е акционер с 13 дяла в "Елеонора транс", той не се интересуваше от туристическата дейност, а само следеше финансовите отчети, каза Николов. Управителят посочи, че хотелът, заради който е направена замяната, "не бил по сърце на Емил Димитров".

От "Форос дивелъпмънт" пък заявиха пред журналисти, че въпреки строителните си намерения, не възнамеряват да изсичат гората, придобита чрез замени край Бургас.

От фирмата обясниха, че в близост до гората имат строителен терен, на който ще бъде построен жилищен комплекс - част от бъдещ квартал "Крайморие" на Бургас. Придобитата земя чрез замяна, която е с площ 220 декара, ще бъде използвана като
паркова зона, обясни представител на фирмата, притежавана от собственика на ФК "Левски" и в. "Стандарт" Тодор Батков.

Земята край морето била заменена за "качествен горски фонд" в Габрово, Тетевен, Рибарица и е с площ 1100 декара, казаха още от "Форос дивелъпмънт".

Тридневната обиколка за медиите, организирана от партия ГЕРБ, цели да илюстрира злоупотребите на предишното правителство.

Европейската комисия счита, че част от сделките за замени на гори и земи представляват непозволена помощ от страна на държавата за частни фирми и физически лица, поради което България е заплашена от санкции.

Българското правителство смята да признае цитираните от Брюксел горски заменки за държавна помощ, но ще поиска от Европейската комисия тя да се води регламентирана. По този начин държавата смята, че ще избегне санкциите от страна на Брюксел и ще може да заведе дела срещу фирмите, напазарували евтини държавни горски имоти, да доплатят разликата до пазарните цени.

Фирма на Красимир Гергов готова да се откаже от заменка под условие

Като най-драстичен пример за неправомерка заменка по Северното Черноморие бе посочена сделката за 707 дка южно от Варна. Заблатеният район, който граничи с морето, е в района на Старо Оряхово. Заменката е за гори във вътрешността на страната от близо 1 900 дка. Консултант по сделката е братът на Сергей Станишев - арх. Георги Станишев.

Фирмата, която е добила собствеността върху имота - "Мадара Бяла Норд", която е собственост на Момчил Караджов и Димитър Борисов, който пък е собственик на фирма "Титан", която държи бизнеса с чистотата на редица градове в страната, а миналата година влезе и в София.

Друга получен от замяна терен, отново до брега на морето, е от 138.5 дка на входа на голф игрището "Трейшън клифс". Един от собствениците във фирмата е Тодор Гергов, братът на рекламния и медиен бос Красимир Гергов.

Заменени са земи за около 8 лв. на квадратен метър при пазарна стойност от поне пет пъти повече. Самият инвеститор обаче чрез пресаташето си обяви пред журналистите, че са недоволни от заменения терен заради силни свлачищни процеси.

Фирма "Про Консулт 2004" е готова да върне на държавата терен от горския фонд близо до село Топола в община Каварна, обяви Анна Русчева, пиар на Красимир Гергов. Има обаче условие за връщането - държавата да гарантира, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела, добави тя.

Гергов и бизнесменът Георг Цветански са основните инвеститори в изграждащото се игрище за голф "Трейшън клифс". Планът е за седемзвезден комплекс по проект на легендата в голфа Гари Плеър.

Заменката на "Про Консулт 2004" е сред 47-те, за които Брюксел иска обяснение от българското правителство и заплашва с финансови санкции.

Като друга неправомерна сделка бе посочена тази край комплекс "Русалка", собственост на Николай Банев. Чрез заменката той е успял да се сдобие със земя от 167 дка до брега, но не срещу пазарната стойност от 150 евро на квадратен метър, а срещу 8 лв.

От ГЕРБ показаха и заменките на земи в комплекса "Бг Ленд", който е на ръба на скала над морето, и тази на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов до самата Варна.

Драстичен е и случаят с "Ойл Сис Пропърти", която е придобила два терена с около 1 000 дка гори по 15 лв. на кв.метър. Тези парцели попадат в защитена зона на Натура 2000. Въпреки това фирмата е получила разрешение от бившите управляващи за смяна на предназначението на имота.

Около 1000 дка е общата площ на направените заменки на гори на територията на ловно стопанство "Несебър”, съобщи пред журналисти зам.-директорът на стопанството Симеон Новоселски, Много малка част от земите, които са заменени, са изключени от горския фонд. На някои места дори общината строи без земите да са изключени, обясни Новоселски.

Втората половина на 2008 г. - ударна за заменките

През 2007 г. е направена заменка на 52 дка гори в Несебър срещу 539 дка в Берковица. Фирмата, която се е снабдила с имоти в Несебър, е "Маркетинг и В”ЕООД, чийто управител е Борислав Гигов. Статутът на земята е променен и вероятно площта ще бъде застроена. Промяна на предназначението на земята е струвала около 15 лв. на кв.м.

Друга фирма, успяла още преди налагането на мораториума да прокара необходимите документи и да смени статута на земята покрай морето, е "Омак ойл" на Стоян Проданов.

Горски земи с площ 8083 дка от регионалните дирекции по горите във Варна и Бургас са били заменени за 50511 дка недържавни гори в страната, сочи статистика на Изпълнителната агенция по горите за 2007 – 2009 година.

Само в бургаско са били заменени около 2025 дка гори за 17 660 дка частни гори, по-голямата част от които са във вътрешността. Замените са били оценени от независимите експерти за 25 164 937 лева. След сделките от държавния горски фонд от тези площи са изключени 156 дка. Данните за Регионалната дирекция по горите - Варна сочат, че в държавния горски фонд са придобити около 32 852 дка недържавни гори, заменени за около 6058 дка от територията на черноморската дирекция. Оценката на заменените гори край морето е била за 2 901 984 лева, а на частните - 65 043 608 лева. От държавния горски фонд на територията на варненската дирекция са били изключени 3788 дка гора.

През втората половина на 2008 г. по Южното Черноморие са правени ударно заменки, коментира директорът на Ловното стопанство в Бургас Румен Желев.

През втората половина на 2008 г. са извършени 90 процента от всички заменки на територията на Бургаска област.

Това е периодът, в който БСП пое контрола върху горите, които преди това бяха в ресора на ДПС.

За периода от 2004 г. до средата на 2009 г. по Южното Черноморие са направени замени за над 2 000 дка. От тях 1 800 дка са били заменени само за 6 месеца, твърди Желев.

С променено предназначение вече са 163 дка от заменените терени и на тях може да се строи.

"Всичките заменки са общо 7 на територията на Бургаската дирекция. За 4 или 5 от тях са успели да минат вече през всички етапи на съгласуване и са успели да променят предназначението на земята. Мисля, че все още не се строи, но земята вече е в регулация, т.е. е урегулиран поземлен имот. Изгубена е за горския фонд", посочи Желев.

Документите и преписките за всички заменки на територията на Бургаска област вече са предадени на прокуратурата.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира, че крайно време е да видят всички българи , че един квадратен метър земя на първа линия на морето е плащан осем лева и девет стотинки средна цена, което е по-малко от цената на един квадратен метър балатум. Вижда се и какво поражение нанася всичко това върху българската природа, как преди мораториума за замените се е изсичало и се е превръщало в бетонни джунгли, които поне да са пълни с туристи, а те стоят полупразни, подчерта Найденов. Той обясни, че ще се предприеме това, което е препоръчано от главна прокуратура - започване на дела, там където е възможно, обжалване по административен път на тези действия и така да може да се стигне до развалянето на тези сделки. "

Споделяне

Още по темата

Още от България