В МЗХ запазвали номера за заменки със стара дата

В МЗХ запазвали номера за заменки със стара дата

Разследването на няколко случая на извършени заменки на земи и гори, по които миналата сряда бе проведена акция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и бе иззета документация, потвърдило донякъде, че са били запазвани номера за определени сделки, така че да могат да минат като сключени преди въвеждането на забраната за такива разпоредителни процедури. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов пред БНР в неделя.

Все още обаче се уточнявало защо се запазвали тези номера, допълни той.

Само три дни по-рано Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите, където също бяха проверявани случаи на заменки, заяви, че било изключено да се правят такива манипулации, защото сделките били придружени и с преводи в банки и издаване на обезпечения, които нямало как да се фалшифицират.

От проверката досега са разпитани около 15 интересни за прокуратурата лица по случаите, като се вървяло отдолу нагоре в длъжностните лица, каза Кокинов.

“Ще стигнем, естествено, и до най-горе. През това време ще анализираме и има ли технически пропуски в оформянето на документооборота на ведомството и след това ще анализираме с помощта на съдебни експерти дали са взаимно изгодни по отношение на държавата тези замени“, допълни той.

По думите му “естествено, че предстои“ разпит на земеделския министър Валери Цветанов. “Има си ред. Когато господин министърът стане необходим за разследването ще получи призовка и ще бъде разпитан, в което няма нищо неудобно, нищо срамно“, каза Кокинов..

Той отново посочи, че се разследват повече от пет заменки като “горната част на цифрата е отворена и ще бъде попълнена по-късно“.

В опити да тушира скандала МЗХ започна в четвъртък да публикува частичен списък със заменките на земи, които е подписал агроминистъра от назначаването му на поста миналото лято. Ведомството обаче извади само имена на фирми и на физически лица, посочени само с първата буква на личното си име и фамилията, без да се описва за какви като количество държавни земи става въпрос, къде са разположени и срещи какви по обем терени са сменени, както и каква е стойността на сделките. Оправданието беше, че комисията за защита на личните данни трябва да ги инструктира каква част от информацията да се публикува. В петък излезе и втората порция от списъка в същия негоден за употреба вид, този път с 67 имена на фирми и физически лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?