Нови документи изобличават Валенса като агент на комунистическите служби

Лидерът на "Солидарност" твърди, че документите са фалшиви и отрича

Нови документи изобличават Валенса като агент на комунистическите служби

Документи, иззети от полския Институт за национална памет (ИНП), показват, че световноизвестният водач на синдиката "Солидарност" Лех Валенса е сътрудничил през 70-те години на миналия век на комунистическите тайни служби, заяви ръководството на организацията.

Първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша незабавно отрече това твърдение, съобщи Франс прес.

"В личното му досие има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми", заяви пред журналисти шефът на ИНП Лукаш Камински.

Валенса, който е в чужбина, веднага написа в своя блог: "Не може да има документи от мен, ще го докажа чрез съд", каза историческият лидер на "Солидарност".

В сряда държавният ИНП информира, че иззет от него архив на покоен бивш високопоставен полски служител съдържа "лист, изписан на ръка" от 1974 г., описващ разговор на служител от полската политическа полиция с "тайния агент Болек" - според някои историци, такъв е бил псевдонимът на бившия полски президент.

"Не можете да промените фактите с вашите лъжи, клевети и фалшиви документи". написа тогава Валенса в отговор в своя блог.

Темата за агент "Болек" беше повдигната и преди 16 години възоснова на други документи от полската ДС.

Тези документи били предадени на специален съд за проучване на миналото на лицата, заемащи или кандидатстващи за високи държавни постове.

Тогава Валенса, който смяташе да се кандидатира отново за президент на изборите през ноември 2000 г., заяви, че никога не е сътрудничил на комунистическата държавна сигурност, и нарече подхвърлените документи активно мероприятие на бивши ченгета, целящо да го злепостави.

Пред съда той заяви, че за първи път вижда декларацията от 29 декември 1970, с която се задължавал да стане секретен сътрудник с псевдоним "Болек".

В крайна сметка съдът постанови, че документите, подхвърлени през 2000 г., не доказват, бе Болек е Валенса.

Тогава Адам Михник каза пред съда: Защо трябва да вярваме единствено на данните на комунистическите служби?!

Споделяне

Още по темата

Още от Свят