Новите учебни програми за II, VI и VIII клас вече са патриотично опаковани

“История славянобългарска“ ще се изучава четири години, "Робинзон Крузо" отпада изцяло

Снимка: БГНЕС

"Фаталните" проекти на учебни програми за II, VI и VIII клас, които костваха поста на бившия просветен министър Тодор Танев, бяха представени в сряда от новия екип на образователното министерство с направените по тях корекции и в нова “патриотична опаковка“. Именно манипулации около отпадането на емблематични български произведения и смяна на термини в учебниците по история разпалиха скандала, довел до смяната на Танев.

“История славянобългарска“ ще се изучава четири, а не три пъти в средното училище. Откъс от произведението е предвиден в програмата по история и цивилизации в VII,VIII и X клас и по литература в IX клас, обяви в сряда министърът на образованието Меглена Кунева на среща с ученици и учители във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън“ в София. Пред тях бяха представени новите учебни програми за II, VI и VIII клас по български език и литература и история и цивилизации.

От министерството обясниха, че новото в програмите е, че песента на Добри Чинтулов “Къде си, вярна ти любов народна“ е в учебника по музика за VI клас, а по литература в VII клас ще се изучават “Стани, стани, юнак балкански“ и “Вятър ечи, Балкан стене“. Фолклорните песни “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ и епосът за Крали Марко са и в програмата по история за VI клас като пример за османското владичество.

Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че в VIII клас ще се изучават два сонета на Шекспир, както и откъси от Библията за Исус и Богородица.

Романът "Робинзон Крузо" отпада изцяло от учебната програма.

В програмата силно е застъпена историята на България – 56.3 % е българската срещу 43.7 световна. Досега съотношението беше 46.92% българска и 53.98 световна история, информираха от ведомството.

По литература е предвидено да се изучават 80% български текстове и едва 20 на сто чужди.

Програмите предвиждат до 60% преподаване на нови знания, а останалото време е за упражнения, контролни работи, преговор и т.н.

Кунева и Стаматов коментираха, че философията на промените е учителите да получат свободата да включват нови автори, да надграждат с информация от интернет.

“Имаше искания от родителите и от учениците да се учи “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“. Ако искат Добри Чинтулов да се учи по литература, а не само по музика, ние трябва да ги чуем. Не смятам, че някой някога е бил против тези идеи. Въпросът е да се чуем, спокойно да бъде обяснено, да сме сигурни, че даваме много ясен сигнал към обществото - слушаме това, което хората искат, което считат за важно и сме готови да го направим по най-добрия начин, с който да намерим баланс. Смятам, че успяваме“, коментира Кунева направените промени.

По време на удълженото обществено обсъждане са били получени над 150 становища от учители.

“Правим това, което е най-добро, за да изграждаме национално съгласие по една толкова важна тема, каквато е темата за българското образование“, посочи Кунева.

По повод дебата около термините в програмите, зам.-министър Стаматов и експертите поясниха, че за “съжителство“ и “робство“ се говори в литературата, където се изучава романът “Под игото“ на Иван Вазов. В програмата по история и цивилизации за периода XV – XVII век учените използват термини “османска политическа система“ и "османска власт“.
Експерти обясниха, че програмата предвижда учениците да получат знания за ролята на християнската религия за съхраняване на българската народност. Специално ще учат за ролята на българските манастири за съхраняване на българския народ, както и за светци мъченици за християнската вяра.

Споделяне

Още по темата

Още от България