Нулево ДДС за доставките на ваксини срещу Covid предлага ГЕРБ

Нулево ДДС за доставките на ваксини срещу Covid предлага ГЕРБ

От 1 януари доставките на ваксини срещу Covid-19 да се облагат с нулева ДДС ставка, предлагат от ГЕРБ. Поредните законови промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия.

Те предвиждат преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса да важи до края на 2022 г. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и данъкът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, по-конкретно комплекти за тестване, предаде БНР.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.

Над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване изхарчени само за месец

Само този месец са похарчени над 100 млн. лв. допълнително за здравеопазване, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов посети в неделя предприятие за производство на машинни части и роботи в Пловдив.

"Тоя месец ще минем 70-80 милиона за хората на първа линия. Те се увеличават, но плюс парите за ремдесивира допълнителните, които дадохме, защото Щатите лекуват с него, плюс ваксините, плюс ... над 100 милиона и кусур са отишли допълнително тоя месец само в здравеопазването при 10 % данък", каза Борисов, цитиран от БНТ.

Коментарите му се въртяха предимно около въведените в петък ограничения във връзка с коронавирусната пандемия – затваряне на училищата и детските заведения, както и на заведенията, моловете и фитнесите и др.

От едната страна на везната е обществото и бизнеса, а от другата – лекарите, поясни премиерът: "Казват: натискът е огромен - дай за две-три седмици да го намалиме - и ние затова с учениците, ресторантите, това сме.. публиката за спортните и икономиката цялата работи."

"Две-три седмици, ако се свиеме, да се пазиме, нищо повече - маската, дистанцията, след това ще можеме да отпуснеме и такива като вас заводи ще ни извадят от кризата. Ние нищо не сме затворили. Нито има КПП-та. Можеш да излезеш, да се разходиш - парк, планина, на риба, ако щеш", каза още Борисов.

По време на визитата му показаха малък робот, който пакетира ваксини - място на производство – България.

"10 000 робота за американската армия - правилно ли чух? Да. Силоконовата, Силициевата и накрая Пловдивската долина", възкликна премиерът.

В завода той разгледа изработката на части за зъболекарски машини, както и електромобили.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?