Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта

Димитър Терзиев

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта, заяви в интервю за "Блумбърг ТВ" юристът Димитър Терзиев, който е бивш председател на Държавната комисия по хазарт. Коментарът му бе по повод изказването на вицепремиера Валери Симеонов, че може да се мисли за въвеждане на такъв данък в отговор на силната съпротива на хазартния бранш срещу предложените от него законодателни промени за ограничаване на рекламата на хазарта и на продажбата на талони за търкане.

"ДДС върху хазарта няма как да се въведе, защото има европейски регламент, който освобождава изрично хазарта от този налог. Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което, първо, би оскъпило играта, второ, не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично – процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения", каза Терзиев.

Всъщност, хазартът е освободен от ДДС заради притеснението на фискалните власти, че игрите на щастието могат да се ползват много лесно в крупни схеми за източване на данъка.
Според Димитър Терзиев предложенията на патриотите, ако бъдат прецизирани, могат да изчистят спорните въпроси в действащия Закон за хазарта.

"След като я има нея (политическата воля за промяна, б. р.), сега е моментът да се изчистят всички спорни въпроси в сега действащия закон, включително и с рекламата. Текстовете, които сега са предложени, трябва да се прецизират, защото леко противоречат с действащи норми от сегашния закон и би се получила колизия между тях", каза юристът.

Димитър Терзиев се обяви за ограничаване на рекламата на хазарт, която според него в момента има стимулираща роля за разрастването на продажбите. По думите на експерта проблемът е, че в момента излъчваните реклами могат да са на моменти агресивни, но не са незаконни, ако не се брои клипът "Шоколад", за който бяха наложени глоби.

Според Терзиев държавата трябва да ограничи максимално продажбата на билети и участието в хазартните игри, като е особено важно в тях да не се допуска участието на непълнолетни граждани.
Терзиев смята, че може да се ограничи продажбата на лотарийни билети, но текстовете на патриотите трябва да се прецизират.

"В сега действащия закон няма механизъм за разпространение на лотарийните билети, т.е. те могат да се продават навсякъде. За да се промени това, би трябвало да се промени раздел втори от глава трета на закона, където да се регламентира как и в кои пунктове могат да се продават лотарийни билети. От друга страна, сегашният текст на проекта, който се предлага, да се ограничи до игралните зали, казина и букмейкърски пунктове, е в противоречие с действащия текст на чл. 9 от закона, който забранява в един обект да се организират хазартни игри, за които няма издаден лиценз за съответния обект. Всички обекти, в които в момента се продават талончета, би следвало да минат първо на лицензиране през Държавната комисия по хазарта и едва тогава да се продават тези билети. Ще трябва да име един буферен период, в който ще трябва или да се спре тотално продажбата на билети навсякъде, или до лицензирането на тези обекти, те да се продават по досегашния ред, но това трябва да се прецизира в закона", каза юристът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес