Няма никакви следи от Петко Сертов

Петко Сертов, сн. БГНЕС

Вече четири дни полицията не може да открие никакви следи от изчезналия бивш шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов. Няма данни за отвличане, няма данни той да се е регистрирал в хотел, няма данни да е неизлечимо болен, няма данни да е имал икономически проблеми.

"Надявам се на един по-късен етап да изясним пред обществото какво е свършено дотук и какви действия сме предприели с цел прозрачност и доверие. Към настоящия момент, нямаме данни къде е Петко Сертов, а също нямаме данни и за извършено престъпление“, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във вторник.

Той отправи послание към всички, които имат някаква информация за Сертов, да се свържат с полицията.

Следите на бившия шеф на ДАНС се губят на софийската улица "Княз Борис I". Охранителни камери върху фасадата на сграда в съседство с блока, в който живее Сертов са заснели как той излиза от входа, стига до автомобила си, спокойно го отключва и потегля. От записа се вижда, че Сертов тръгва по улица “Княз Борис І” в посока към бул. "Пенчо Славейков". След това от него няма и следа.

Поради пълната мистерия около изчезването на Сертов разследващите разглеждат всички възможни версии - отвличане, нещастен случай, битов инцидент, самоубийство, както и напускане на семейното жилище и близките поради лични причини. В същото време те нямат водеща версия, защото не могат да подкрепят с данни нито един от възможните варианти.

Единственият мотив за отвличането на Сертов би била информация, с която той е разполагал, но това е малко вероятно. Бившият шеф на ДАНС не се е чувствал заплашен и дори не е бил въоръжен след напускането на поста си.

"Аз нямам данни г-н Сертов да има лично оръжие, доколкото ми е известно е имал служебно оръжие, когато е бил председател на ДАНС, което е върнал при напускането си", каза Лазаров.

Полицията е разпитала и всички лекари, които са имали някаква информация за здравословното му състояние, но не е открито нищо обезпокоително. Проследени са и тегленията на пари от неговите банкови сметки, но и там не е открито нищо необичайно. Сертов има достатъчно средства, за да тегли по няколко хиляди лева наведнъж, защото е печелил добре. Той е изтеглил няколко хиляди лева накуп преди да изчезне, но това не е било необичайно, защото подобни тегления са правени и в предишните няколко месеца, съобщиха запознати с разследването пред Mediapool.

През последните две години Петко Сертов е работил като консултант по корпоративна сигурност за различни фирми, включително и в енергийния сектор, съобщава БНТ. Помагал е също и в туристическата фирма на съпругата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България