Обама няма да прибързва с военна намеса в Сирия и призова за предпазливи действия

Инспекторите на ООН все още нямат достъп до района на предполагаемата химическа атака

Обама няма да прибързва с военна намеса в Сирия и призова за предпазливи действия

Американският президент Барак Обама заяви, че новите обвинения срещу сирийското правителство в употреба на химическо оръжие са най-сериозните досега, но посочи, че САЩ трябва да са предпазливи в отговора си, и даде да се разбере, че няма да прибързва с ангажирането на страната си в нова скъпа война.

Натискът за намеса в Сирия се засилва, но САЩ все още не могат да стигнат до решение, като администрацията е разделена между изпращането на твърдо послание на Асад и позицията, че евентуални военни действия биха били безразсъдни и ненавременни.

"Призивите за незабавни действия се чуват често, но те биха могли да замесят страната в твърде скъпи, сложни, противоречиви намеси, които на практика предизвикват само възмущение в региона. Становището, че САЩ по някакъв начин трябва да решат въпрос, който представлява сложен верски проблем в Сирия, понякога е пресилено", заяви Обама.

Той призова правителството на Башар Асад да допусне пълно разследване на информациите за химическото нападение, но въпреки призивите на международната общност инспекторите на ООН все още не са допуснати до района на атаката край Дамаск.

В петък обаче представители на сирийската опозиция заявиха, че са взели проби от телата на жертвите и се опитват да ги предоставят на инспекторите от ООН, които се намират в хотел на няколко километра от района.

"Говорихме с екипа на ООН и взехме проби от косата, кожата и кръвта на задушените и ги пратихме обратно в Дамаск по сигурни куриери", заяви говорител на опозицията.

Тя обвини силите на президента Башар Асад, че са убили 1300 души при химическа атака край Дамаск. Сирийското правителство обаче отрича обвиненията, като позицията му бе подкрепена и от Русия и Иран. Според руското министерство на външните работи съобщенията в интернет за участие на режима в Дамаск в химическото нападение са предшествали самото нападение с няколко часа, а отговорността носи сирийската опозиция.

В петък Русия определи и като неприемливи призивите в Европа да се упражни натиск над ООН с цел прибягването до сила срещу режима на Асад.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун от своя страна изпрати върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн, за да окаже натиск за разследване на случая, но засега властите твърдят, че в района е опасно за служителите на организацията.

В САЩ разделени каква да бъде реакцията им за Сирия

Американският президент Барак Обама заяви, че новите твърдения, че сирийската армия е използвала химически оръжия, будят сериозно безпокойство, но международната общност трябва да научи повече.

"Онова, което видяхме, говори ясно за значително събитие, което поражда сериозна тревога", добави Обама в интервю за си Си Ен Ен, излъчено в петък.

Интервюто бе предшествано от съобщение на Държавния департамент на САЩ, че не може със сигурност да каже дали при атаката край Дамаск са били използвани химически оръжия.

Според говорителката на американското външно министерство Джен Псаки президентът на САЩ Барак Обама е наредил на американската разузнавателна общност спешно да събере информация, която да помогне да се установи дали съобщенията за химическо нападение са верни.

Според служители от администрацията на Обама все още се обмисля реакция на нападението в Сирия. Източници на вестник "Ню Йорк таймс" съобщиха, че тя може да варира от удар с крилати ракети до по-продължителна въздушна кампания срещу Сирия. Налице е разделение между тези, които са за изпращането на твърдо послание на Асад, и тези, които твърдят, че евентуални военни действия биха били безразсъдни и ненавременни", посочва от своя страна "Вашингтон пост".

Въпреки резерви към военна намеса, Пентагона се подготвя

Председателят на Съвета на началник-щабовете ген. Мартин Демпси изрази резервите си пред Белия дом и Конгреса за евентуална военна интервенция в Сирия, като посочи рисковете, свързани с предложението за създаване на зона свободна за полети, която да защити бунтовниците и бежанците.

Подобни предложения изискват бомбени нападения из цялата страна, каза той. Сирийското въздушно пространство е защитено от руски системи от ново поколение, които биха могли да свалят американски самолети.

Резервите на ген. Демпси срещу предложенията за военна интервенция на САЩ, която да подпомогне свалянето на режима на Асад, са свързани с това, че по този начин ще бъдат подпомогнати ислямистките групи, които доминират опозицията в много райони на Сирия. Така те със западна помощ биха си осигурили контрол върху страната след падането на Асад.

В същото време Пентагонът обяви, че прецизира военните опции за евентуални въздушни атаки в Сирия.

Актуализират се списъците с цели на атаките, които да са насочени срещу редица сирийски правителствени и военни обекти, съобщиха официални американски представители. Те уточниха, че трябва да са готови с план, ако президентът Обама реши да предприеме извънредни действия, съобщи "Уолстрийт джърнал".

Източниците, които съобщават за тези планове, подчертават, че целта не би била да бъде свален режимът на Башар Асад, а да бъде той наказан, ако са налице убедителни доказателства, че правителството стои зад газовата атака в сряда.

От Пентагона уточниха, че актуализацията на военното планиране е необходима, защото силите на Асад променят местонахождението си всеки ден и ситуацията е динамична. Първоначалният план за въздушни удари е изготвен миналата година и редовно се актуализира.

Преди ден Париж обяви, че международната общност ще трябва да отговори със сила, ако се окажат верни обвиненията, че сирийските правителствени сили са извършили атака срещу цивилни с химическо оръжие.

"Ще трябва да има реакция със сила в Сирия от страна на международната общност, но не става дума за изпращане на войници на място", заяви външният министър Лоран Фабиюс.

Натискът да бъдат допуснати инспекторите на ООН се засилва

В петък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поднови призиа си сирийското правителство "незабавно" да позволи на инспекторите на световната организация да разследват поредната предполагаема химическа атака и да ги допусне до предградието на Дамаск, където се твърди, че е използвано химическо оръжие, съобщи Ройтерс.

Бан поиска върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването Анджела Кейн да замине за Дамаск, за да настоява да се даде достъп на инспекторите, които пристигнаха в Сирия в неделя, за да разследват няколко други твърдения за използване на химическо оръжие.

По-късно в петък първите дипломати на Русия и САЩ – Сергей Лавров и Джон Кери - призоваха сирийския режим да сътрудничи на експертите на ООН по предполагаемата атака с химическо оръжие и поискаха от сирийския режим да гарантира достъпа на инспекторите до мястото на инцидента близо до Дамаск.

Великобритания предупреди, че инспекторите на ООН трябва да получат спешно достъп до мястото на атаката, за да не бъдат унищожени или премахнати доказателствата.

"Времето е от значение", заяви външният министър Уилям Хейг.

В петък излезе и поредната трагична статистика за кризата в Сирия, според която броят на сирийските деца, принудени да напуснат родината си, достига един милион.

Други два милиона непълнолетни от Сирия са откъснати в собствената си родина и често биват нападани или набирани за бойци в нарушение на хуманитарните закони, съобщиха ръководителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците Антониу Гутериш и изпълнителният директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) Антъни Лейк.

Повече от 100 000 души са загинали от началото на конфликта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?