САЩ подготвят варианти за военни действия в Сирия

Съветници на Обама обмислят намеса без мандат от ООН

САЩ подготвят варианти за военни действия в Сирия

САЩ засилват военното си присъствие в Средиземно море, за да разполага президентът Барак Обама с варианти за действие в Сирия.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл заяви, че Пентагонът изпраща сили на място в случай, че президентът на САЩ Барак Обама вземе решение за военни действия.

Източник, пожелал анонимност, съобщава, че американският флот е получил заповеди да се подготвят за всякакъв вид военни операции относно Сирия.

Хейгъл заяви, че Обама е поискал различни варианти за действия в Сирия и военното командване е готово с различни опции.

”Това изисква разполагане на нашите сили, разполагане на нашите активи, за да можем да осъществим различни варианти - каквито и варианти да избере президентът", каза Хейгъл.

Корабът ”Ю Ес Ес Махан”, разрушител-ракетоносец, е приключил настоящата си мисия в Средиземно море и е трябвало да се завърне в базата си в Норфолк, Вирджиния, но командването на Шести американски флот е заповядало корабът да остане в региона.

Напрежението в Сирия ескалира, след като опозицията обвини силите на Башар Асад, че са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ и при атака в района на Дамаск са загинали 1300 души. Международната общност призова за пълно разследване на информациите, но инспекторите на ООН в Сирия все още не са допуснати до района на атаката.

Обама заяви по-рано, че новите обвинения срещу сирийското правителство в употреба на химическо оръжие са най-сериозните досега, но посочи, че САЩ трябва да са предпазливи в отговора си, и даде да се разбере, че няма да прибързва с ангажирането на страната си в нова скъпа война.

Очаква се по-късно да заседава Съветът по национална сигурност към президента, който ще обсъди американската реакция.

Според вестник ”Ню Йорк Таймс” съветници по сигурността на Обама  изучават военновъздушните удари на НАТО срещу Югославия като възможен план за действие без мандат от ООН.

Русия вероятно ще наложи вето на всякакви военни действия, предложени в Съвета за сигурност на ООН, и Обама изглежда обмисля дали да заобиколи ООН, въпреки че предупреди, че това би изисквало сериозна международна коалиция и правно основание.

Косово е очевиден прецедент за Обама, защото, както в Сирия, цивилни бяха избивани, а Русия имаше дългогодишни връзки с правителствените власти, обвинени за престъпленията. През 1999 година президентът Бил Клинтън използва одобрението на НАТО и довода за защита на уязвимо население, за да обоснове 78 дни на въздушни бомбардировки, припомня вестникът.

Според високопоставен представител на администрацията на Обама прецедентът от Косово е една от много теми, обсъждани при продължаващите заседания в Белия дом за кризата в Сирия. Служителите дебатирали също дали военен удар няма да има неволни последствия, като например дестабилизиране на съседни на Сирия страни като Ливан или увеличаването на бежанските потоци към Йордания, Турция и Египет.

Би било малко прекалено да се каже, че съставяме законови основания за действие, имайки предвид, че президентът не е взел решение, обяснил източникът на "Ню Йорк Таймс", пожелал анонимност. Но Косово, разбира се, е прецедент за нещо, което може би е сходно, допълнил той.

В събота на място в Сирия пристигна върховният представител на ООН по разоръжаването Анджела Кейн. Целта на посещението ѝ е да настоява за достъп на инспекторите на организацията до района край Дамаск, където се предполага, че в сряда е била извършена атака с химически оръжия. Към момента обаче няма знаци, че това ще се случи.

На този фон иранският президент Хасан Рохани за пръв път заяви, че в Сирия са били убити хора с химически оръжия и призова международната общност да възпре употребата им.

Иран е главният регионален съюзник на Сирия.

Иранският президент не обвини никого за употребата на химически оръжия, но говорителят на иранската дипломация Абас Арагчи заяви, че ако информацията за използване на химически оръжия се потвърди, отговорни ще са бунтовниците.

"Положението днес в Сирия и смъртта на невинни от химически агенти са много болезнени. Ние напълно и категорично осъждаме употребата на химически оръжия. Ислямската република, която е била жертва на химически оръжия (по време на войната с Ирак) призовава международната общност да използва цялата си сила да възпре употребата на тези оръжия където и да било по света, особено в Сирия", заяви Рохани, цитиран от иранската агенция Мехр.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?