Обама прие правото на Конгреса да отхвърли споразумение с Иран

Сенаторът републиканец Боб Коркър

Комисията за външни отношения на Сената на САЩ одобри единодушно законопроект, който дава на Конгреса право да отхвърли споразумение с Иран за ядрената му програма, предаде Асошиейтед прес. Това развитие внася допълнителна несигурност в деликатния последен етап от преговорите между световните сили и Иран за ядрената му програма.

Законопроектът сега ще бъде разгледан от целия Сенат. В него се предвиждат 30 дни срок за Конгреса да прегледа бъдещото споразумение с Иран, 12 дни за евентуално вето на президента Барак Обама и след това 10 дни да се гласува преодоляване на ветото. Обама няма да може да отменя наложени от Конгреса санкции над Иран в този 52-дневен период, посочи председателят на комисията, републиканецът Боб Коркър.

Предлаганият процес на проверка ще започне след постигане на окончателно споразумение по иранската ядрена програма, за което е поставен краен срок 30 юни.

Белият дом даде сигнал, че президентът ще подпише този вариант на законопроекта. Обама бе заплашил да наложи вето на първоначалния вариант на законопроекта, който предвиждаше срока на разглеждане на споразумението да бъде 60 дни.

Републиканецът Боб Коркър подчерта на заседанието на комисията, че отчитането на сроковете ще започне в момента, в който "администрацията ни предостави всички материали, в това число секретните". В текста на законопроекта е записано още, че президентът на САЩ трябва да предоставя на Конгреса през 90 дни отчет не само за изпълнението на условията по споразумението с Иран, но и за това дали Иран не подкрепя терористи, заплашващи САЩ.

Ако това не бъде направено, Конгресът може отново да наложи санкции. За обсъждането на този въпрос са предвидени 60 дни.

Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че Техеран няма да приеме окончателно споразумение със световните сили за ядрената му програма, ако не бъдат отменени всички санкции срещу страната му, предаде Ройтерс.

"Ако не бъдат отменени санкциите, няма да има споразумение", каза той в предавана от държавната телевизия реч в северния град Ращ. "Подписаната сделка трябва да съдържа декларация за отмяна на деспотичните санкции срещу великата ни страна", добави Рохани.

Той заяви също, че правомощието на Конгреса на САЩ да се произнесе по ядрената сделка с Иран е вътрешен проблем на Америка. "Ние преговаряме със световните сили, а не с Конгреса", каза той и добави, че Иран иска да сложи край на изолацията си чрез "конструктивно взаимодействие със света, а не с конфронтация".

Израел е доволен от компромисното споразумение между Конгреса на САЩ и правителството на президента Барак Обама във връзка с ядрената сделка с Иран, предаде Ройтерс. Израелският министър на разузнаването Ювал Щайниц заяви по общественото радио, че постигнатото споразумение е "постижение на израелската външна политика". "А речта на премиера Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ беше решаваща за изработването на този законопроект, който е изключително важен за предотвратяването на лоша сделка или най-малкото за подобряването ѝ", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?