Оборотите на столични заведения паднали с 40% откакто пушенето в тях е забранено

Здравният министър отрича, според икономическия това е временен ефект

Снимка: БГНЕС

За шест дни от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места оборотите на 50-те най-големи заведения в столицата са отбелязали спад с между 30 и 40%. Това твърдят собственици на столични клубове и ресторанти, които обсъдиха на среща помежду си мерките, които биха могли да предприемат, за да запазят клиентите си, съобщи Дарик радио. Според управителите най-много са пострадали денонощните заведения, тъй като оборотът, отчел най-голямо понижение, е между 3 и 5 часа сутринта.

Две са основните причини, заради които промените в Закона за здравето са рефлектирали върху клиентелата в най-големите столични клубове, твърдят управителите на два от тях - Пейо Филипов и Стоимен Тихов. Основната причина, според Филипов, е в нелоялната конкуренция.

“Много нелоялна конкуренция, в която има хора, които не спазват закона и се пуши и в някои заведения, и в някои дискотеки. От друга страна спадът, според мен се дължи и на това, че на клиентите, освен че им е притеснено като не пушат, дори и да дойдат, те си тръгват по-рано”, обясни той.

Според Йордан Тонев, собственик на столична дискотека, в София туризъм в истинския смисъл на думата не съществувал. По думите му градът разчитал най-вече на клиенти от столицата и това е причината забраната за тютюнопушене да се отрази на повечето от заведенията.

Управителите на заведения са убедени, че от тяхна страна няма какво повече да се измисли, за да се възстановят предишните обороти. Те очакват, че след време под обществен натиск могат да бъдат издействани облекчения.

В същото време здравният министър Десислава Атанасова заяви, че забраната не се е отразила на оборота на заведенията. Твърдението ѝ се базира на лично наблюдение - миналата нощ била на заведение по личен повод. “Беше пълно, виждам, че хората прекарват много по-добре и без цигара“, каза тя.

Икономическият министър Делян Добрев коментира темата от Велико Търново, че е възможно в първите дни след забраната по-малко хора да посещават заведенията, но е сигурен, че това е временен ефект, който е съвсем очаквано да се получи отначало. “Всички ще свикнем, че в заведенията няма да се пуши. В крайна сметка не ви ли прави впечатление, че е по-приятно като влезеш в заведения, въпреки че и аз съм пушач и първите няколко дни и аз търсех залата за пушене, но такава няма”, добави министърът.

Добрев каза, че ще присъства в събота на откриване на сезона в морските ни курорти и ще говори с хотелиери и ресторантьори дали имат проблем в това отношение. Той отбеляза, че досега не е получавал оплаквания от тях, че забраната пречи на бизнеса им. Върху туризма като цяло, особено в летния сезон, той не очаква сътресения, защото повечето заведения са на открито, по морето и според него там няма да има особено тежък ефект забраната за тютюнопушене.

Министър Атанасова каза още, че проверките за нарушения на забраната на закрити обществени места продължават. “Не са кампанийни - само за 1 и 2 юни, продължават с пълна сила навсякъде, в цялата страна. Хубавото е, че се установяват много по-малко нарушения, отколкото сме очаквали и това е добрата новина“, посочи тя.

Резултатите от проверките ще бъдат обявявани на всеки десет дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?