Синята коалиция предлага:

Оборудването за АЕЦ "Белене" да се продаде на международен търг

Новият реактор в Козлодуй да е от поколение 3+, строителството да е чрез търг

Руските доставчици на оборудване за "Белене" твърдят, че загубите им надхвърлят 2 млрд. рубли.

Синята коалиция предлага парламентът да прекрати окончателно проекта АЕЦ "Белене" и да се обяви открит международен търг за продажбата на поръчаното, произведено и заплатено оборудване преди доставката му в България. Освен това Народното събрание да препоръча на правителството да започне открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка в АЕЦ "Козлодуй".

Ако това стане, произведеният от руската компания "Атомекспортстрой" първи реактор за АЕЦ "Белене" няма да може да се инсталира като нов блок в Козлодуй, каквито идеи лансира премиерът Бойко Борисов след спирането на проекта "Белене" миналата година. Поръчаният за АЕЦ "Белене" модел реактори е от 1993 г., от поколение 2+, макар че според "Росатом" реакторите са претърпели сериозно усъвършенстване и са поколение 3+, сертифицирани съгласно изискванията на Европейските експлоатиращи организации EUR.

Депутатите от Синята коалиция внесоха в сряда проекторешение за окончателно прекратяване на проекта "Белене".

Според резултатите от проведения референдум на 27 януари не повече от 12% от българите са съгласни да се строи АЕЦ "Белене", което дава основание да се счита, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен, каза депутатът от Синята коалиция Иван Иванов.

В проведения референдум участваха малко над 20 процента от избирателите с право на глас и над половината от тях се обявиха "за" изграждането на нова АЕЦ. При този резултатът парламентът трябва да се произнесе в тримесечен срок. Според БСП, които инициираха допитването и агитираха "за", управляващите трябва да възобновят проекта "Белене". Премиерът обаче каза, че проектът е окончателно "зачеркнат", тъй като не е изпълнено изискването в референдума да са участвали поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

"Този брой на гласувалите "за" доказва, че този проект не се ползва с подкрепа. Това ни дава основание да заключим, че той окончателно трябва да бъде прекратен, още повече че похарчените досега 1.8 млрд. лева доведоха НЕК до състояние на фактически фалит", пише в мотивите на вносителите.

До момента ГЕРБ не са внасяли каквото и да е решение.

Синята коалиция освен това настояват за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Иван Иванов.

"Настояваме правителството да обяви открит международен търг за продажба преди доставката в България на поръчането, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи още Иван Иванов. Той допълни, че препоръчват на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение "3 +" на площадката в Козлодуй.

През септември м.г. Русия увеличи на 1 млрд. евро размера на предявения съдебен иск за 58 млн. евро за поръчано, изработено и неплатено от НЕК оборудване за АЕЦ "Белене".

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че се прави опит да няма дебат по темата "Белене" в 41-то Народно събрание. "Белене" трябва да бъде спрян окончателно сега и е важно тези политически партии, които не са определили своите позиции по този ключов въпрос, да го направят, призова Димитров. Той настоя неправителствени организации да контролират спирането на проекта "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес