Общини с глоби по европроекти ще получат безплатни заеми

Общини с глоби по европроекти ще получат безплатни заеми

Общините със санкции по европроекти ще получат безлихвени заеми от държавния бюджет. Това решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия при второто четене на закона за бюджета за 2015 г. Законопроектът беше приет без почти никакви дебати и се очаква в понеделник да влезе за второ четене в пленарната зала.

Безплатните кредити ще са до размера на наложената глоба и може да бъдат отпускани още през тази година, пише в текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ.

"Целта е общините да могат да плащат бързо на изпълнителите на проектите, а те пък да се издължат на служителите и доставчиците си", обясни един от вносителите на предложението Менда Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия. Според нея на следващ етап ще се вземе решение част от кредитите да бъдат опростени. Мярката ще важи за общини, които нямат пряка вина за наложените санкции по европроекти. Стоянова даде за пример случаи, в които глобите са заради това, че българското законодателство не е съобразено с европейското.

Председателят на бюджетната комисия не се ангажира с това колко средства ще са нужни за безплатните общински заеми. "Зависи колко са големи финансовите корекции, дали местните власти ще поискат кредит за тях и дали той ще покрива цялата санкция", каза Стоянова.

Депутатите решиха още държавната Българска банка за развитие да може да получи до 1 млрд. лв. държавна гаранция, за да вземе заем за осигуряване на средства за саниране на стари панелни жилища. "Банката ще търси кредит от международна финансова институция като Европейската инвестиционна банка или Световната банка", обясни председателят на бюджетната комисия Стоянова.

Отпуснатият заем ще бъде предоставен на Министерството на регионалното развитие, а чрез него на общините, които да разпределят парите за подобряване на енергийната ефективност на жилищата. Средствата за домакинствата ще се отпускат безвъзмездно.

Това бяха две от основните промени в закона за бюджета, приети от депутатите. Другото съществено беше увеличаване на средствата за съдебната власт с 13 млн. лв. За заплати ще отидат 3 млн. лв. от сумата. За да се увеличат разходите на съдебната власт, се завишават приходите от съдебни такси и глоби.

Споделяне

Още от Бизнес