Общините Карлово и Сопот могат да назначат 500 съкратени от ВМЗ

Община Сопот може да поеме на работа до 200 души от военния завод в града по оперативна програма "Подкрепа за заетост", а община Карлово може да осигури препитанието на още 300 души. Българо-германски център пък може да обучи и преквалифицира по определени специалности и желание на хората до 300 души. Това стана ясно на извънредното заседание на тристранния областен съвет в Пловдив, на който бяха обсъдени алтернативи за работа на съкратени работници от ВМЗ.

Преди ден премиерът Бойко Борисов съобщи, че 700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав.

 

"Има определена готовност общините от областта да кандидатстват по схемата "Подкрепа за заетост" и другите мерки по ОП "Развитие на човешките ресурси" и по допълнителни програми по Националния план за действие по заетостта", съобщи социалният министър Тотю Младенов. По думите му, когато дадената община наеме хора на работа за дейности, които са свързани на общинско ниво, заплатата е 380 лева плюс осигуровките, като заетостта е до една година.

 

"Ако ги наеме частният бизнес, заплатата е според минималния осигурителен праг за съответната дейност", обясни министърът.

 

По думите му всяка година се правят национални планове за действие по заетостта, всяка година се кандидатства по оперативните програми, "така че има възможност, ако не си намерят работа, тези хора да кандидатстват отново".

 

Кметът на Сопот Веселин Личев пък съобщи, че 300 от най-бедстващите работници във ВМЗ-Сопот, ще се хранят веднъж дневно в социалната трапезария на местната община.

 

Работниците не са взимали заплати от месеци и вече нямат пари дори за храна.

 

Те настояват да не бъдат освобождавани повече от 300 души и предлагат ВМЗ да се обедини с "Кинтекс" ЕАД, след като държавата вече отхвърли искането им за обединение с "Терем".

Споделяне

Още по темата

Още от България