ВМЗ минава на съкратен работен ден с нов опит за бърза продажба

ВМЗ минава на съкратен работен ден с нов опит за бърза продажба

През следващата седмица във ВМЗ-Сопот предстоят преговори за оздравителна програма, която може да включва както намалено работно време - четиричасов работен ден, така и пренасочване на хора в други предприятия. Възможна е и комбинация между двете мерки, съобщи пред журналисти в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като участва в ядрения референдум в родния си град Хасково.

 

По-късно от правителствената пресслужба информираха, че в понеделник премиерът Бойко Борисов ще посети предприятието заедно с Добрев и ще разговаря с работещите там.

 

Идеята е оръжейното предприятие до месец и половина да бъде отново обявено за раздържавяване, след като бе извадено от забранителния списък с дружества, чиято приватизация може да става само с одобрена от парламента стратегия, обясни икономическият министър..

 

"Ако говорим само за пренасочване на хора - без допълнителни мерки, нашите анализи показват, че те трябва да са повече от 900. Разбира се, може да има комбинация от мерки с намалено работно време и с по-малко пренасочени хора", отбеляза министърът, цитиран от БТА.

 

Преведените 4 млн. лв. за забавените три заплати на работещите във ВМЗ са от плащане от контрагент и категорично не са от бюджета, посочи Добрев.

 

"Средствата се платиха няколко седмици, след като бе свършена поръчката. Очаквано бе за нас, но не бе леко решението", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес