Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков няма да обжалва ареста си

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков няма да обжалва ареста си

Обвиняемият за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, Кристиан Николов няма да обжалва постоянния си арест. Това заяви пред БНР адвокатът му Любомир Таков. По думите така Николов демонстрира, че е готов да съдейства на разследващите.

22-годишният мъж е подведен под отговорност за умишлено причиняване на инцидента, в който почина Цветков. С това обвинение той може да получи дори и доживотен затвор. Преди това той бе обвинен по по-леко наказауем текст от НК, но прокуратурата промени мнението си и последва преквалифициране на престъплението.

Николов бе оставен в ареста за постоянно миналата седмица от съдия Мина Мумджиева. В определението си тя заяви, че младият мъж е знаел до какви вредни последици може да доведе поведението му, но му е било безразлично.

След катастрофата стана ясно, че Николов е упоребил четири вида наркотици в предишните 24 часа. От кадри от удара се вижда, че той не прави никакъв опит да спре.

Главният прокурор Иван Гешев изцяло се съгласи с вижданията на съдия Мумджиева.

"Какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици", заяви той пред Нова телевизия.

Освен на младия мъж, прокуратурата повдигна обвинения и на майка му Десислава Николова за това, че му е дала колата, знаейки, че е под влияение на наркотици. Самата Николова има катастрофа със същия джип години по-рано. През 2015 г. тя навлиза в насрещното движение и удря идващата кола. Шофьорът е бил със счупен крак.

Другите двама обвиняеми по делото са синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги, и Симона Цанкова. И двамата ще отговарят заради затаяване на истината пред разследващите. Иванов-младши твърди, че полицаите го карали да даде лъжливи показания срещу Николов.

Обвиненията срещу тримата са по-скоро отговор на обществените настроения, отколкото след реална преценка на доказателства, коментира пред БНР адвокатът на Николова - Константин Симеонов.

"По-тежкото обвинение, както и обвинението срещу майката, както и обвинението срещу Георги Иванов според мен са по-скоро отговор на обществения шум, който се вдигна около този казус, отколкото на реална преценка на доказателствата. В края на краищата прокурорите също са хора и те се влияят от това, което се случва. Аз се надявам, че към момента, в който делото ще се решава по същество, по-трезво ще се гледа на нещата", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?