Обявената от Борисов Covid-болница в Пловдив очаква пари от него

Областната управителка прехвърли отговорността на кмета. Той иска средства от кабинета

Здравко Димитров и Дани Каназирева

Обещаната от премиера Бойко Борисов самостоятелна Covid-болница в Пловдив се оказа с много проблеми - както ресурсни, така и организационни. 

В петък министър-председателят отиде на свиждане при лекуващия се от Covid кмет на Пловдив Здравко Димитров-Зико и го попита "Ще имаме ли Covid-болница днеска у Пловдив?"

От думите му се разбра, че от петък болницата "Св. Мина" вече ще е само за пациенти с коронавирус, което доведе до обяснения от страна на кмета.

Той каза, че не е имало резерви към идеята общинското здравно заведение да бъде преструктурирано, но добави, че трябва да се осигурят допълнителни медицински екипи.  

По- късно от пресцентъра на пловдивската община уточниха, че до края на деня на министър-председателя ще бъде изпратен доклад за необходимите средства за обезпечаване на общинското здравеопазване в пандемията. 

Местната власт очаква и заповед от Министерството на здравеопазването и РЗИ за трансформирането на болницата, за да може тя да сключи допълнително споразумение с НЗОК.

Организирането на самостоятелната болница се движи от областната управителка Дани Каназирева, чиято активност не се приема еднозначно от активистите на ГЕРБ в Пловдив. 

От областната управа съобщиха, че две частни болници ще предоставят по график екипите си за подпомагане на общинската болница.

"Правим каквото можем, от тук нататък организацията е в ръцете на Общината", коментира Каназирева и апелира да спрат коментарите за лошото състояние на "Св. Мина", защото това води до загуба на доверие. 

Тя призова общинските съветници да гласуват сума от 40 хиляди лева на месец, с което да доплащат допълнително възнаграждение на медиците, над отпусканите по 1000 лева от държавата, съобщи БНР-Пловдив. 

Целта на това предложение е медиците да бъдат запазени, допълнително стимулирани и равнопоставени с колегите си във всички останали частни и държавни болници, каза областният управител. 

По думите ѝ в болницата има достатъчно добри специалисти, които и към момента се справят с вече откритото отделение за Covid-19.

Каназирева уточни, че за преструктурирането на здравното заведение не се изисква решение на общинския съвет, тъй като има заповед на РЗИ и сключен анекс със Здравната каса.

За "Св. Мина" има издадена заповед на РЗИ за 90 легла. Преобразуването ще става поетапно. По думите ѝ проблем с финансирането няма, защото Касата плаща за клиничните пътеки. Към момента в болницата работят 72 лекари, поне по документи, и получават месечни възнаграждения. 45 от тях са под 60г., както и 27 медицински сестри също са под 60 г. 

В болницата се водят на работа 8 анестезиолози, но всъщност повечето са на хартия, добави Каназирева. Именно затова решението е тежките случаи да се транспортират до най-близката болница с възможност за интензивно лечение и за това също има издадена заповед.

Тя каза, че материалната база е в добро състояние, много по-добро от редица други болници, няма нужда от ремонти и каквито и да е капиталови разходи. Има кислородна система и апаратура.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус