Одобрен е прекият избор на президент на Турция

Конституционната комисия във Великото национално събрание на Турция прие без промени пакета от поправки в конституцията,предвиждащи пряк избор на президента от народа, съобщи турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА в неделя. В петък върху документа бе наложено вето от турския президент Ахмет Недждет Сезер,

На заседанието, протекло с бурни дискусии, вицепремиерът Мехмет Али Шахин, който защитил поправките от името на правителството, заявил, че не очаква президентът да свика референдум по поправките, които бяха приети в парламента с гласовете на 376 депутати.

Пакетът с конституционни поправки, който ще бъде приет в понеделник на първо четене от парламента, предвижда президентът да бъде избиран пряко от народа с мандат от пет години, възможност да бъде преизбиран за още един мандат, както и организиране на парламентарни избори на пет години. На второ четене реформите трябва да бъдат одобрени 48 часа по-късно, тоест в сряда.

Сега турският президент се избира от парламента за срок от седем години, без възможност за втори мандат.  Парламентарните избори се организират на всеки пет години. 

Президентът не може да наложи вето на поправките за втори път, но може да свика референдум по въпроса. 

Турският президент Ахмет Недждет Сезер отхвърли в петък  пакета с  реформи, изготвен и одобрен главно от депутатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени.  Партията предприе тази стъпка след провала в началото на май на избора за президент на нейния кандидат

Абдуллах Гюл, сега министър на външните работи, който бе придружен с конфронтация с армията, смятана за пазител на светската държава.  Кризата бе преодоляна, след като правителството се съгласи на предсрочни парламентарни избори, които трябва да се състоят на 22 юли, четири месеца по-рано от предвиденото.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?