Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Одобрена е втората газова борса с план да поеме 1/3 от пазара до 2025 г.

0 коментара
Одобрена е втората газова борса с план да поеме 1/3 от пазара до 2025 г.

Газовият хъб "Балкан" вече има частна конкуренция в търговията с природен газ у нас, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри 35-годишни лицензи за държавното дружество и за "Българска енергийна търговска платформа" АД. Това стана на закрито заседание на регулатора в четвъртък.

Така в България ще има две газови борси. Освен действащата от януари 2020 г. платформа на "Газов хъб Балкан", ще заработи и частната, но все още не е ясно точно кога ще стартират търговете там. На новата борса обаче няма да се продават количествата газ, които държавният доставчик "Булгаргаз" бе задължен със закон да реализира на свободния пазар.

Според заявлението ѝ пред КЕВР бъдещата платформа ще може да се използва само за функциониране на борсов пазар във връзка с български газ, българска енергия, селско стопанство и гориво.

От решението на комисията за предоставяне на лиценза и одобрението на петгодишния план на "Българска енергийна търговска платформа" става ясно, че конкурентът на хъб "Балкан" си е поставил амбициозната цел да поеме до 2025 г. 30 процента или близо една трета от потребяваните количества природен газ в България. Според прогнозите на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който притежава хъба, търсенето на газ у нас през 2021 г. ще е за 3.2 млрд. куб. м, а през 2025 г ще нарасне до 4.2 млрд. куб. м.

Дружеството планира веднага след получаването на лицензията да започне да предлага сключването на двустранни дългосрочни договори за доставка, където очаква да се реализират основните сделки. Веднага ще стартират и т.нар. търгове "ден напред" за количества природен газ с доставка на следващия ден след провеждането на процедурите. Плановете са търгуваните от участниците обеми в "Ден на пред" да възлизат на 12 на сто от общо търгуваната на платформата суровина и да растат с по 15 на сто ежегодно. Пазарът "В рамките на деня" ще заработи по-късно през 2021 г. и там се очаква да минават около 4 на сто от планираните за продажба обеми, чийто размер обаче не се посочва

Повечето от финансовите данни в решението на КЕВР за предоставянето на двата лиценза са заличени, но все пак се посочва, че "Българска енергийна търговска платформа" е планирала да изхарчи в периода 2021-2025 г. 7.328 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени от собствения капитал на дружеството, който е 50 хил. лв., от печалбата му, както и от договорен с "Уникредит Булбанк" овърдрафт, чийто размер не се посочва. В одобрения от КЕВР бизнес план на втората газова борса не се предвижда финансиране с привлечен капитал. Посочва се, че през петте години капиталът на дружеството ще остане 50 хил. лв. и едва през 2025 г. се предвижда увеличението му.

Дружеството "Българска енергийна търговска платформа" е регистрирано през юли 2019 г. Година по-късно внася и заявлението за лиценз за газова борса. Трима са неговите акционери. Мажоритарен собственик с 40 на сто е Искър Василев Искров, който е съакционер в "Агрополихим" – един от големите консуматори на природен газ у нас, и в дългогодишния търговец на газ "Дексиа България". 35 процента държи Георги Цветанов Найденов, който е познат като бивш член на съвета на директорите на "Българска стокова борса" и "Софийска стокова борса". В момента той притежава търговеца на горива "Скорпион Брокерс". Останалите 25 на сто са собственост на адвокатското дружество "Киров и Братулева", което е вписано в Софийската адвокатска колегия през март 2018 г. В борда на "Българска енергийна платформа" то е представлявано от Киро Георгиев Киров, който участва в редица слънчеви проекти.

Интересното е, че газов хъб "Балкан", чийто конкурент се явява новата борса, е сключил с частното дружество споразумение за сътрудничество.

Законът реално позволява лицензирането на повече от една газови борси за разлика от тази за търговия с ток, която е една и е държавна. За да стане обаче тя достатъчно ликвидна, правителството предприе редица законови изисквания и принуди всички производители на електроенергия с мощност над 1МВ да продават там. При търговията с газ законът не само позволява повече от една борси, но и не задължава всички са продават и купуват там. Потребители и търговци могат да се разбират и помежду си.

Поради тази причина търговци на газ, които имат интерес от увеличаване ликвидността на вече действащата борса на "Газов хъб Балкан", изразиха съмнения пред Mediapool, че втората борса може да служи за легитимиране на задкулисни сделки на държавни или общински дружества.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.