В първия търг на газовата борса минаха 55 млн. куб. метра

Над 15 участника са били регистрирани, постигната цена не е обявена, но играчи твърдят, че е останала началната 45.45 лв./МВтч

В първия търг на газовата борса минаха 55 млн. куб. метра

Първите количества природен газ през платформата за търговия на газовия хъб "Балкан" бяха реализирани в понеделник от държавния доставчик "Булгаргаз". Продадени са били 55 млн. куб. м от общо предложени 222 млн. куб. м за консумация през 2020 г. Регистрирани за участие в борсата са били над 15 играча, но каква е постигната цена от борсовия оператор не съобщават. Резултатите от търга се очаква да бъдат публично обявени до 48 часа от провеждането на процедурата.

На 9 декември се проведе първият от общо четирите търга за количествата по програмата за освобождаване на газ от "Булгаргаз", които са насрочени за всеки от следващите понеделници до края на декември. Общо общественият доставчик пуска 222 млн. куб. м или 7 на сто от необходимото потребление за 2020 г.

Сега са били изтъргувани 25 процента от предлаганите количества. Колко сделки и при какви цена са сключени през газовата борса, от оператора ѝ "Газов хъб Балкан" не посочват в съобщението си.

Участници в търга обаче коментираха пред Mediapool, че не е надхвърлена първоначалната цена от 45.45 лв./мегаватчас, обявена от "Булгаргаз".  Според тях никой не се е възползвал от опцията за наддаване с по 0.10 ст/МВтч на всяка стъпка. Началната тарифа включва утвърдената от енергийния регулатор цена на вход на националната газопреносна мрежа, която е 44.85 лв./МВтч, условно-постоянните и промелнивите разходи на доставчика, компонента "задължения към обществото", както и разходите за капацитет на входна точка на националната газопреносна мрежа и пренос до виртуална търговска точка. Реално началната цена на борсата не е включвала търговската надценка до 3 процента, на която "Булгаргаз" принципно има право. Борсовата цена не включва и ДДС и според пазарни играчи тя е била по-ниска с между 1 и 2 процента от сегашната цена, на която държавната фирма доставя на клиентите си. Договорената цена на платформата на газовия хъб обаче подлежи на актуализация на всеки три месеца, заради определянето на входящите цени на всеки три месеца от регулатора.

На търга са били предложени един годишен и дванадесет месечни продукта. Според участници общо 7 процедури са били обявени – два за годишни количества и пет за месечни.

Останалите недоговорени 75 процента от предложените сега количества ще бъдат пуснати отново на борсата идния понеделник – 16 декември, на същата цена като от миналия търг. Каквото и тогава не бъде изкупено ще се пусне  в още два търга, до които вече достъп ще имат и търговци, които ще имат право да изнасят закупените количества и извън страната.

В третия и четвъртия търг "Булгаргаз" ще има право да вдигне и началната цена, но тя ще бъде обявено допълнително преди 23 декември.

Регистрираните към момента участници на борсата ще имат право да се включат и в следващите търгове, без необходимост от представяне на допълнителни документи. Същевременно ще се приемат заявленията и от нови борсови играчи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?