Газовата борса ще работи през европейска търговска платформа

Хъбът "Балкан" става част от системата на "Трейпорт"

Газовата борса ще работи през европейска търговска платформа

Дружеството "Газов хъб Балкан" се присъединява към европейска мрежа от газови борси, поддържани от системата за търговия на базираната в Лондон компания "Трейпорт" (Trayport Limited), която е дъщерна на канадската "Ти Ем Екс Груп" (TMX Group) с опит на световния газов пазар. Така от януари 2020 г. на българската газова борса ще се предлагат различни видове продукти, съобщиха от "Газов хъб "Балкан".

От миналата седмица започна регистрацията на желаещите да се включат в планираните през декември първи търгове за предлаганите от "Булгаргаз" обеми в програмата за освобождаване на количества. Месец по-късно се планира да започнат търговете за сключване на двустранни краткосрочни и дългосрочни договори в клирингов и неклирингов сегмент.

"Радваме се, че "Газов Хъб Балкан“ избра "Трейпорт" за стартиране на първия базиран в България ликвиден физически и търговски газов хъб", казва Ричард Еверет, главен оперативен директор на компанията с съобщението.

"Ангажирани сме да подпомагаме растежа на пазарите за търговия с енергия в световен мащаб и сега "Газов Хъб Балкан“ ЕАД ще се присъедини към нарастващия списък от над 40 брокера и борси, които нашата мрежа поддържа. Очакваме с нетърпение да работим за успешно внедряване на системата за борсова търговия", допълва той.
  
Системата за борсова търговия "Трейпорт" среща оферти в реално време в електронна среда и организира физически и финансови пазари. Платформата представлява единно решение за прозрачно разпространение на цените, съвпадение на интересите на клиентите и провеждане на коректна търговия.

"Стартирането на новия пазар на газ е важен етап в развитието на енергийната търговия в България“, посочва шефът на "Газов хъб Балкан" Кирил Равначки. "Ще използваме значителния опит на "Трейпорт" като доставчик с доказана технология. Новата платформа има за цел да привлече много участници в търговията с газ, включително на  регионално ниво, и очакваме тази инициатива да доведе до дългосрочни ползи, вече наблюдавани в други пазари", допълва той.

Първоначално "Газов Хъб Балкан“ ЕАД ще въведе двустранни и борсови договори, които най-добре отговарят на нуждите на българските участници на пазара. Това включва краткосрочни стандартизирани продукти и стандартизирани двустранни дългосрочни договори (месечни, тримесечни, сезонни, годишни и продукти за няколко години напред). Образец на Типов договор за доставка на газ за нуждите на българския пазар ще бъде наличен и като опция за пазарните участници за целите на двустранната търговия, допълват от българското дружество.

То се стреми към въвеждане в търговска експлоатация на основната част на платформата за търговия в началото на 2020 г. и провежда консултации за това с пазарните участници и с енергийния регулатор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?