КЕВР разследва манипулации на пазара на енергия

КЕВР разследва манипулации на пазара на енергия

Енергийният регулатор има обосновани предположения, че са извършвани манипулации при търговията на едро с енергия на българския пазар и е започнал разследване на случая с цел санкциониране на установените нарушители. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в четвъртък, без обаче да дадат каквито и да било подробности за случая.

Не се посочва дали установеното нарушение е било на борсата за електроенергия или на тази за природен газ, нито в кой период от време е ставало то.

Съобщава се, че са засегнати интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия и се цитират членовете от регламент на ЕС, забраняващи борсови манипулации и търговия с вътрешна информация от страна на административни лица или служители на компании, участващи в борсови сделки, които осигуряват облаги за участници на пазара.

Образуваното производство срещу непосочения нарушител или нарушители позволява на комисията да изисква информация, документи и обяснения от разследваната фирма. Също така може да извършва проверки на място, както и да разследва свързани и дъщерни компании, или собственика на нарушителя.

По всяко време на производството КЕВР може да излезе с решение за прекратяване на дейността на проверяваната фирма или фирми. Това подлежи на обжалване пред съда.

Процедурата ще отнеме време и ако приключи без данни за нарушение, няма да стане ясно кои са били подозираните участници на пазара.

Санкциите за установено нарушение на регламента, популярен като REMIT, са в размер до 10 процента от оборота за предходната финансова година на фирмата, според тежестта на нарушението. Ако няма реализиран такъв, глобата е от 10 000 до 100 000 лв. За физическите лица наказанието е от 5000 до 50 000 лв.

Ако в хода на разследването фирма или лице откажат да предоставят информация също има санкции. За фирма или едноличен търговец глобата е от 1000 лв. до 10 000 лв. за всеки ден неизпълнение, но не повече от 100 000 лв. За физическо лице наказанието за това провинение е от  00 до 1000 лв. за всеки ден неизпълнение, но не повече от 10 000 лв.

За манипулации на борсата за ток едрият бизнес алармира отдавна като основно твърденията са, че те са дело на държавните компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", който са длъжни да продават своята енерги яна свободния пазар. Дори през октомври 2018 г. комисията започна разследване за нарушения след като индустриалци се оплакаха от резкия скок на цените на електроенергията на свободния пазар, но накрая не успя да установи нередности. Тогава обаче процедурата приключи на по-ранния етап на търсене на информация за евентуални нарушения. Сега такива данни явно са открити, защото се навлиза в по-съществената фаза на разследването.  

Газовата борса у нас заработи в края на 2019 г. и засега обемите ѝ не са особено големи, но успява да постигне цени под тези на обществения доставчик "Булгаргаз" дори и след промяната на формулата за ценообразуване на руския природен газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес