Има ли манипулации на борсата за ток ще е ясно догодина

През юни ще се разбере отражението на поскъпването върху цените за бита

Иван Иванов, архивна снимка БГНЕС

Дали ще има разследване на енергийния регулатор за манипулации, злоупотреби и други нарушения на борсата за търговия с електроенергия ще стане ясно през януари. През юни пък ще се разбере как ще се отразят върху цените за бита рязко поскъпваните в последните дни доставки на ток на свободния пазар, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сряда.

Коментарите му са породени от недоволството на предприятия, които през седмицата се наложи да ограничат производството си и дори да затворят врати заради това, че не са успели да купят електроенергия на поносили цени. От Асоциацията на индустриалния капитал в България призоваха да се вземат мерки, тъй като твърденията, че поскъпването е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. От организациите на индустриалните енергийни консуматори, на металурзите и химическата промишленост пък предложиха на управляващите шест мерки за справяне с положението.

Според работодателската организация въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена.

Ефектът върху бита засега е неясен

Иванов не се ангажира с коментар в тази посока, а каза, че до определянето на регулираната цена на тока за домакинството от юли 2019 г. има още време.

"Анализ на пазарната цена и влиянието ѝ върху регулираната ще се изготви през месец юни. Този анализ се прави не само при високи цени, но и когато са по-ниски спрямо регулираната", посочи регулаторният шеф. "Преди време цените на свободния пазар бяха значително по-ниски от регулираните, но не променяхме цените за бита. Същото се случва и сега, когато пазарните цени са значително по-високи", обясни той.

"КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса", декларира Иванов. "Цените се определят от търсенето и предлагането – принцип общовалиден за всяка борса в света. Работата на КЕВР е да проучва дали няма обосновано предположение за злоупотреби на борсата и още преди три месеца бе създадена работна група, която да извърши проучване дали няма нарушение", заяви той.

Срокът за приключването на тази проверка е 20 декември, но кореспонденцията продължава с изискване допълнителна информация за функционирането на борсата включително в дните, когато е регистрирана такава волатилност на цените на борсата, обясни Иван Иванов. След изготвянето на анализа КЕВР ще реши дали да продължи с разследване или да преустанови процедурата. През януари ще стане ясен резултатът от проверката за данни за възможни такива манипулации, стана ясно от думите му.

Можело и съседните борси за ток да влияят

Този анализ трябва да покаже какви са причините за тази резки промени в цените на тока на борсата, ще се проследи и движението на съседните борси за ток, където също има поскъпване, но причините са различни за различните държави, обясни Иванов. "Понякога има влияние и на една борса върху друга борса, тъй като едни търговци купуват от една, а продават на друга", допълни той..

"Докладът ни през юни отразява всичко случило се на пазара – инвестиции, движение на цени. Референтната цена е за регулирания пазар, но не можем да влияем по никакъв начин върху борсовата цена", каза още той.

Иванов заяви,че към момента не може да коментира какво ще е отражението на борсовите цени на тока върху регулирането за бита от юли 2019 г. "Предстои да се види каква е била цената не само от август досега, но и отсега до юни 2019 г., а в периода март - юни лятото борсовите цени са значително по-ниски", посочи той.

Индустриалци: Популизъм и никакви усилия за реформи

Малко по-късно от организациите, представляващи базовите индустрии в България, коментираха в писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, регулаторният шеф Иван Иванов и председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, че случващото се на енергийната борса е "резултат на много нерешени въпроси и закъснели реформи, липса на ясна визия за развитие и предвидимост в участието на централите на свободен пазар". Причина е и че не се предлагат дългосрочни продукти, конкурентни и предвидими цени, според тях.

"Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходи и се засилва популизмът с обещания за запазване на работни места в енергетиката и дългосрочно бъдеще на въглищните централи", допълват представителите на тежката индустрия по повод обещанията от миналата седмица на Петкова към протестиращи миньори, че ще продължат да работят и никой не смята да ги пипне..

"Износът на електроенергия е значителен, но неговия принос във финансовото стабилизиране на сектора е много ограничен. Паралелно това води до риск за износ на друга продукция с по-висока добавена стойност, респективно застрашава растежа, инвестициите и работните места в индустрията", допълва се в писмото.

В него се предлагат шест мерки за решаване на проблемите.

Предложения за решаване на проблема

За пореден път индустриалците настояват енергийната борса да има клирингова къща и отново да стане страна по сключваните на нейните платформи сделки. Така ще се създадат реална конкурентна среда и сигурност за пазарните участници и това ще доведе до премахване на съмненията за злоупотреби. Друго отдавна дискутирано тяхно искане е да получат възможността директно да договарят дългосрочни доставки на ток, което според тях ще доведе до дългосрочна предвидимост за цените.

Другите идеи предвиждат по-сериозна намеса на енергийния регулатор върху дейността на борсата за ток в кризисни ситуации; преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия, което ще подобри и финансовото състояние на държавната компания. Последните две мерки са преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти., както и компенсации на индустрията за индиректните разходи за парникови емисии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?