Държавата пуска повече ток на борсата с неясен ефект върху цените

Най-после се заговори за обединяване на пазара със съседни страни

Шефовете на борсата за ток и регулатора, на енергияния холдинг и енергийният министър представиха мерки за укротяване цените на тока, сн. БГНЕСБорсовият и регулаторният шеф

До месец се очаква на българската борса за ток да започнат да се предлагат по-големи количества електроенергия от държавните производители както в сегмента с най-голямо търсене – за доставки "ден напред", така и при сключването на двустранни дългосрочни договори. Също така ще се разработят допълнителни стандартни продукти за предлагане на електроенергия като период на доставка и вид на енергията – дали е базова или пикова. За целта електроразпределителните предприятия трябва да кажат от какви продукти имат нужда. Трета мярка за укротяване на поскъпващите цени на тока на борсата е да се ускори обединението на българския свободен пазар на електроенергия с този на съседните ни страни.

Това е резултатът от проведена в понеделник среща между електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Националната електрическа компания" (НЕК), "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и министъра на енергетиката. Мерките бяха обявени пред журналисти от регулаторния шеф Иван Иванов и министър Теменужка Петкова.

Колко да е повече...

Тепърва ще се изчисляват технологичните възможности за осигуряване на допълнителни количества ток на борсата от държавните производители на електроенергия, но от думите на Петкова и директора на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов стана ясно, че най-вероятно обемите ще дойдат от ТЕЦ "Марица Изток 2". НЕК, която вече е продала голяма част от електроенергията на водните си централи, имала ангажимент към регулирания пазар, където заради студа расте потреблението, и няма да може да даде своя дан за борсата. Ядрената централа, която произвежда най-евтиният ток, също можела да отдели малко допълнителни количества, стана ясно от думите на Петьо Иванов.

Иван Иванов съобщи, че на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" е даден седемдневен срок да представят в КЕВР своите виждания за исканите от тях стандартни борсови продукти. След това ще се обсъди на нова среща кои от тях е възможно да бъдат разработени и да се пуснат на борсата до един месец, допълни той.

Трите ЕРП-та бяха привикани на срещата заради това, че трикратно са увеличили покупката на ток за технологични разходи. Според представителите на държавата е това е предизвикало поскъпването на енергията за свободния пазар. Сега било изяснено, че причината за повишеното търсене е нарасналото електропотребление заради студа, което на свой ред увеличава технологичните разходи на трите дружества за разпределението и трансформирането на електроенергията, каза Теменужка Петкова.

Ами цената!?

Държавните централи спазват изискването на Брюксел да пускат всеки час на борсата общо 690 МВ за пазара "ден напред" и дори от 19 януари тези количества щели да надхвърлят 700 МВ на цена от около 44 лв. Отделно АЕЦ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК играят в сегмента с двустранните договори, информира Петкова.

Тя каза, че определянето на допълнителните количества "държавен" ток на борсата ще зависи от нуждите на битовия пазар, които се задоволяват на първо място, както и от чисто техническите възможности на електроцентралите. "Ще се прецени кои дружества да дадат допълнителните количества", каза министърът.

"На срещата се изказаха упреци срещу ТЕЦ "Марица Изток 2", че не работи на пълна мощност", заяви Петкова. Тя уточни, че централата работи на пълни обороти, но отбеляза, че проблемът е в скъпите въглеродни емисии, които дружеството трябва да купува, за да се вмести в определените му граници на замърсяване на околната среда. Запитана, при положение, че себестойността на тока на това дружество е висока заради парниковите емисии, как може да се счита, че предлагането на негова енергия ще успокои повишаването на борсовата цена на електроенергията, Петкова отвърна, че "ТЕЦ "Марица Изток 2" ще предлага на цена, покриваща себестойността ѝ, но също така отговаряща на търсенето"

Шефът на БЕХ пък коментира, че в крайна сметка борсовата цена е резултат от намирането на пресечна точка между търсенето и предлагането и основната цел сега е да се повиши ликвидността на борсата.

Петкова продължава да не вижда проблеми

Според предишни изявления на Петкова обаче проблемът не е в предлаганите количества от държавните електроцентрали, тъй като често обявявани от тях търгове на борсата се проваляли заради липсата на интерес от страна на купувачи.

Ако това е така, е съмнителен ефектът от новите количества.

"Продължавам да твърдя, че на борсата всичко е спокойно", увери Петкова и в понеделник. По думите ѝ Българската независима енергийна борса е една от най-бързо развиващите се на европейския пазар и предлага далеч по-разнообразни продукти от по-стари европейски пазари.

Борсовите играчи се оплакват именно от липсата на гъвкави продукти, които да удовлетворяват нуждите на бизнеса. Предприятия твърдят, че или се предлагат прекалено големи количества, от каквито нямат нужда, или прекалено малки.

От думите на Петьо Иванов стана ясно, че претенциите на бизнеса, които държавните производители на ток са склонни да разгледат, са за повече базова и върхова енергия в сегмента "ден напред" и по-разнообразни срокове на доставки в предлаганите двустранни договори.

Какво ще се случи и какъв ще е ефектът от тези две мерки, предстои да се види.

Балкански пазар

Третата мярка изглежда най-теоретична, но всъщност би допринесла най-много да укротяването на борсовите флуктуации у нас. Тя предвижда да се ускори обединяването на българския свободен пазар с тези на съседните ни държави и извършването на съвместна търговия в отделните пазарни сегменти. Директорът на на борсата Константин Константинов заяви, че се водят такива преговори с пет съседни държави, като най-напреднали са те с Македония и с Румъния. "До няколко месеца може с Румъния да стартираме общи търгове", каза той.

За да стане това обаче са необходими промени в Закона за енергетиката за премахване на таксата за гранични капацитети от българската електропреносна мрежа на ЕСО. Търговци отдавна настояват за това. Предприятия сочат тази такса като съществена пречки за закупуване от тях на електроенергия от съседни пазари, когато цените там са по-изгодни.

Реално свързването на пазарите на страните от ЕС е изискване на Европейската комисия, призна Константинов, но уточни, че няма изрични срокове за това.

По повод искането на бизнеса за промяна на правилата на борсовата търговия с ток у нас, регулаторният шеф Иван Иванов заяви, че те отговарят напълно на изискванията на ЕС и промяната им би означавало вече това да не е така. С това той даде да се разбере, че КЕВР не смята да предприеме нищо в тази посока.      
  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес