Операторът на АЕЦ "Фукушима-1" отделя още 10 млрд. долара за обеззаразяване

Операторът на АЕЦ "Фукушима-1" отделя още 10 млрд. долара за обеззаразяване

Най-голямата японска енергийна компания ТЕПКО реши да отпусне допълнително 1 трилион йени (10,1 милиарда долара) за обеззаразяване на обектите и територията на повредената АЕЦ "Фукушима-1". Това заяви на изслушване в парламента президентът на корпорацията Наоми Хиросе, цитиран от осведомителните агенции.

Средствата ще бъдат разходвани главно за дезактивиране на огромните количества радиоактивна вода, натрупана в централата - близо 440 хиляди тона. В петък започнаха тестове на една от трите подсистеми на новата инсталация за обеззаразяване, чрез която целият обем радиоактивна вода се очаква да бъде дезактивиран към края на март 2015 г.

Новата инсталация я пречиства от почти 70 радиоактивни вещества с изключение на трития. Този изотоп на водорода е смятан за сравнително безопасен за човека, тъй като излъчва крайно слабо и не се натрупва в организма.

Ситуацията с водата в АЕЦ "Фукушима-1" е под контрол, повтори президентът на ТЕПКО в парламента, но призна, че все още се случва да изтекат незначителни количества. По думите на Хиросе огнища на радиоактивност има само в затвореното техническо пристанище на централата.

Общите разходи на ТЕПКО във връзка с аварията в АЕЦ "Фукушима-1" се измерват с трилиони йени. Голяма част от тях представляват предстоящите плащания по обезщетенията за японци, пострадали от инцидента през 2011 г. - около 4,5 трилиона йени (над 45 милиарда долара).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?