Организацията за забрана на химическите оръжия взе Нобел за мир

Организацията за забрана на химическите оръжия взе Нобел за мир

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщиха световните агенции в петък.

Норвежкият Нобелов комитет награди базираната в Хага, Холандия, организация, наблюдаваща спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия, за "значимите ѝ усилия за елиминиране на химическите оръжия".

"Конвенциите и работата на ОЗХО са определили използването на химически оръжия за табу според международното право. Последните събития в Сирия, където химическите оръжия бяха отново пуснати в употреба, подчертават необходимостта от увеличаване на усилията за ликвидирането им", се посочва в съобщението на Нобеловия комитет.

 

Базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е създадена през 1997 г., за да надзирава спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия - първото международно споразумение за поставяне извън закона на този клас оръжия за масово унищожение.

 

Организацията има 189 страни членки и удостояването ѝ с Нобеловата награда за мир става буквално дни след като Сирия се присъедини към нея. Експерти на ОЗХО работят понастоящем съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.

 

В съобщението на Норвежкия нобелов комитет се изтъква фактът, че някои държави все още не членуват в ОЗХО, както и това, че Русия и САЩ изостават с унищожаването на своите химически арсенали, като крайният им срок е бил април 2012 година.

 

"Съединените щати и Русия трябва да ускорят работите по унищожаването на своите арсенали", каза председателят на комитета Турбьорн Ягланд. 

 

Генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу заяви, че организацията ще използва парите от присъдената Нобелова награда за мир за премахване на химическите оръжия от света.

 

"Сърцата ни са със сирийските хора, които наскоро станаха жертва на ужаса на химическите оръжия", каза Юзюмджу.

 

Шефът на ОЗХО отбеляза, че на организацията за пръв път се налага да работи в такива кратки срокове и то по време на продължаващ въоръжен конфликт.

 

"Осъзнаваме огромното доверие, което ни оказа международната общност", заяви Юзюмджу.

 

Наградата за мир е последната от първоначалните Нобелови награди за тази година, които се обявяват тази седмица. Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредител на наградата.

 

Носителите на наградата за икономика, прибавена през 1968 година, ще бъдат обявени в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят